Zielono mi… czyli szybko po szpinak i szparagi!

Zazieleniło się! Nie tylko na skwerach i łąkach – także na straganach. I to dosłownie – właśnie teraz na wyciągnięcie ręki są szparagi i świeży szpinak! Można z nich wyczarować w kuchni prawdziwe smakołyki. Jakie? Podpowiadają szefowie kuchni Knorr. Sezon niedługi, czasu mało, więc do dzieła!

Knorr - szparagi w boczku

Szukaj szparagów!

Pewnie nie raz i nie dwa ukradkiem spoglądaliśmy, jak prężą się na straganach lub sklepowych półkach i zastanawialiśmy się, jak można by się za nie zabrać. Czy trudno je przyrządzić? Z czym smakują najlepiej? Nasze wątpliwości rozwiewa Adrian Springer, szef kuchni Knorr z Niemiec. Dowodzi on, że szparagi dają nam w kuchni naprawdę szerokie możliwości, i zachęca, by przyrządzać je na wiele sposobów:

  • Grillowane szparagi. Smakują naprawdę wyśmienicie. Są chrupkie, a jednocześnie soczyste. Polubimy je za ich świeży smak przełamany nutą słodyczy. Zyska on na wyrazistości, gdy dodamy do szparagów posiekaną szalotkę lub czerwoną cebulę i skropimy sosem z oliwy i octu balsamicznego. Znakomite połączenie stworzą również Grillowane szparagi z cheddarem.
  • Do sałatki. Szparagi znakomicie sprawdzają się jako składnik sałatek obok pomidorów, anchois i jajek na twardo. Warto także wypróbować Sałatkę z młodych ziemniaków w połączeniu z bukietem sałat i szparagami.
  • W duecie z truskawkami. To naprawdę hit! Kto jeszcze nie spróbował tego połączenia, powinien to zrobić jak najszybciej! Wzrok przykuwa piękne zestawienie barw na talerzu – intensywnej zieleni szparagów i głębokiej czerwieni dojrzałych truskawek, a smak zachwyca.

Knorr - salatka szpinakowa z truskawkami

  • Szparagowe risotto. Kto by pomyślał, że z pomocą szparagów można przygotować smaczne risotto? Na pewno Adrian Springer, szef kuchni Knorr, bo to jego przysmak. W jaki sposób przygotować takie risotto?
  • Jako przystawka lub dodatek do dań głównych. Także te role szparagi odegrają perfekcyjnie. Z dodatkiem sosu holenderskiego będą wyśmienitym towarzystwem dla cielęciny lub smażonej polędwicy wołowej.
  • Z jajkiem. Duet z jajkiem jest znany, sprawdzony i smakowity. Jajka można przygotować w koszulkach, ugotować na twardo lub przyrządzić jajka sadzone. Nie potrzebujemy wiele czasu i innych składników – Szparagi z jajkami w sosie maślanym mogą stanowić samodzielną przekąskę. A dodatek łososia sprawi, że mamy już śniadanie dla smakosza.
  • Tyle inspiracji… Sposobów na przyrządzenie i podanie szparagów jest znacznie więcej – sprawdzają się jako dodatek do makaronów, składnik tart i zapiekanek, warzywo na pyszną zupę, dodatek do ryb. Czas, by podjąć to kulinarne wyzwanie!

Potrzebujesz rady, jak należy obchodzić się ze szparagami, w jaki sposób je przechowywać, jak długo gotować? Z pomocą przychodzi kucharz Knorr, Adrian Springer.

Knorr - grillowane szparagi z cheddarem

Skubnij szpinak!

Szpinak wydaje się nam nieco bliższy niż szparagi, choć i on wielokrotnie kojarzy się przede wszystkim z papką bez smaku. A to wielkie nieporozumienie! Odpowiednio przyrządzony, świeży szpinak może być prawdziwą ucztą dla podniebienia! Odczarowuje go Remo Walder, szef kuchni Knorr ze Szwajcarii i proponuje kilka sposobów na pyszne wykorzystanie szpinaku w naszych kuchniach:

  • W sałatkach. Szpinak może zagrać w sałatce główną rolę, ale też możemy go dodać do miksu sałat. Znakomicie komponuje się z mnóstwem innych składników – z warzywami, serami, mięsem, makaronem, a nawet z owocami morza. Możemy zatem zaszaleć i z pomocą szpinaku przygotować na przykład Sałatkę szpinakową z niebieskim serem i soczystym kurczakiem, Sałatkę z szynki ze szpinakiem lub Sałatkę z tortellini i szpinakiem.
  • W towarzystwie owoców. Dla szpinaku owoce to naprawdę doborowe towarzystwo! O tej porze roku warto zestawić go z truskawkami – pyszna sałatka podbije serca naszych gości! Także rodzime maliny czy egzotyczne mandarynki i mango wspaniale komponują się ze szpinakiem, czyniąc jego smak bardziej wyrazistym. Przekonamy się o tym, przygotowując Sałatkę Viva Italia z dodatkiem mango i awokado. Duet szpinaku z owocami Remo Walder poleca przyprawić pieprzem cayenne, ostrą papryczką i kuminem oraz wzbogacić prażonymi orzechami lub pestkami dyni.
  • Po włosku. Szpinak duszony na oliwie przez krótki czas, z dodatkiem odrobiny czosnku i dużą ilością tartego parmezanu – taki sposób na podanie szpinaku proponuje Remo Walder, szef kuchni Knorr. Pychota! A może jajka po florencku, czyli gotowane w koszulkach, na szpinaku polane sosem holenderskim? Oto inspiracja na pyszne śniadanie!
  • Jako farsz. W takiej roli szpinak naprawdę uwielbiamy! Naleśniki, pierogi a nawet krokiety ze szpinakiem potrafią w mig zaspokoić nasze apetyty. Wypróbujmy więc przepisy na Pierogi ze szpinakiem i serem feta czy Krokiety ze szpinakiem i łososiem.

Smacznego zielonego!

Knorr - krokiety ze szpinakiem i lososiem

Inspiracje i porady, jak wykorzystać w kuchni szparagi i świeży szpinak, znajdziecie:

na stronie  www.przepisy.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (208 głosów, średnia: 4,38 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  15 lipca 2013 08:33

    Wszystko prezentuje się obłędnie,aż się prosi,żeby wziąć i zjeść.

    Odpowiedz
  2. Kmakolagwa  21 kwietnia 2015 14:23

    Pięknie wszystko wygląda. Szpinak mogłabym jeść codziennie czy to na śniadanie, obiad czy kolację.

    Odpowiedz
  3. efffciaa  10 maja 2016 19:32

    Szparagi uwielbiam , ale za szpinakiem ( mimo tego , że jest bardzo zdrowy ) nie przepadam . Na pierwszym zdjęciu te szparagi wyglądają jak zielone kalmary 🙂

    Odpowiedz
  4. plum12  20 maja 2016 10:13

    Ostatnio przygotowywałam szparagi, jednak nie wyszły zbyt dobrze, były troszkę łykowatę. Trzeba umieć je przygotować, ja jeszcze muszę sie tego nauczyć.

    Odpowiedz
  5. kasiadrozdz  6 września 2016 09:02

    Ciekawy przepis, może wypróbuję, tylko zastanawiam się czy szparagi nie wyjdą mi jak zawsze zbyt rozgotowane i miękkie.. Niestety za każdym razem takie mi wychodzą.. Muszę więcej poczytać o odpowiednim ich przygotowywaniu i może wtedy mi wyjdą.. A przepis bardzo ciekawy i na pewno smakuje tak pysznie jak świetnie wygląda 🙂 🙂 🙂

    Odpowiedz
    • kasiadrozdz  6 września 2016 09:04

      Szparagi smakują też ciekawie w połączeniu z roztopionym serem mozzarella, najlepiej zapieczone w naczyniu żaroodpornym i to wstawione do piekarnika z termoobiegiem na około 25 – 30 minut w 170 stopniach. Super! Polecam wszystkim 🙂 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany