Zielono mi… czyli szybko po szpinak i szparagi!
Zazieleniło się! Nie tylko na skwerach i łąkach – także na straganach. I to dosłownie – właśnie teraz na wyciągnięcie ręki są szparagi i świeży szpinak! Można z nich wyczarować w kuchni prawdziwe smakołyki. Jakie? Podpowiadają szefowie kuchni Knorr. Sezon niedługi, czasu mało, więc do dzieła!
Szukaj szparagów!
Pewnie nie raz i nie dwa ukradkiem spoglądaliśmy, jak prężą się na straganach lub sklepowych półkach i zastanawialiśmy się, jak można by się za nie zabrać. Czy trudno je przyrządzić? Z czym smakują najlepiej? Nasze wątpliwości rozwiewa Adrian Springer, szef kuchni Knorr z Niemiec. Dowodzi on, że szparagi dają nam w kuchni naprawdę szerokie możliwości, i zachęca, by przyrządzać je na wiele sposobów:
- Grillowane szparagi. Smakują naprawdę wyśmienicie. Są chrupkie, a jednocześnie soczyste. Polubimy je za ich świeży smak przełamany nutą słodyczy. Zyska on na wyrazistości, gdy dodamy do szparagów posiekaną szalotkę lub czerwoną cebulę i skropimy sosem z oliwy i octu balsamicznego. Znakomite połączenie stworzą również Grillowane szparagi z cheddarem.
- Do sałatki. Szparagi znakomicie sprawdzają się jako składnik sałatek obok pomidorów, anchois i jajek na twardo. Warto także wypróbować Sałatkę z młodych ziemniaków w połączeniu z bukietem sałat i szparagami.
- W duecie z truskawkami. To naprawdę hit! Kto jeszcze nie spróbował tego połączenia, powinien to zrobić jak najszybciej! Wzrok przykuwa piękne zestawienie barw na talerzu – intensywnej zieleni szparagów i głębokiej czerwieni dojrzałych truskawek, a smak zachwyca.
- Szparagowe risotto. Kto by pomyślał, że z pomocą szparagów można przygotować smaczne risotto? Na pewno Adrian Springer, szef kuchni Knorr, bo to jego przysmak. W jaki sposób przygotować takie risotto?
- Jako przystawka lub dodatek do dań głównych. Także te role szparagi odegrają perfekcyjnie. Z dodatkiem sosu holenderskiego będą wyśmienitym towarzystwem dla cielęciny lub smażonej polędwicy wołowej.
- Z jajkiem. Duet z jajkiem jest znany, sprawdzony i smakowity. Jajka można przygotować w koszulkach, ugotować na twardo lub przyrządzić jajka sadzone. Nie potrzebujemy wiele czasu i innych składników – Szparagi z jajkami w sosie maślanym mogą stanowić samodzielną przekąskę. A dodatek łososia sprawi, że mamy już śniadanie dla smakosza.
- Tyle inspiracji… Sposobów na przyrządzenie i podanie szparagów jest znacznie więcej – sprawdzają się jako dodatek do makaronów, składnik tart i zapiekanek, warzywo na pyszną zupę, dodatek do ryb. Czas, by podjąć to kulinarne wyzwanie!
Potrzebujesz rady, jak należy obchodzić się ze szparagami, w jaki sposób je przechowywać, jak długo gotować? Z pomocą przychodzi kucharz Knorr, Adrian Springer.
Skubnij szpinak!
Szpinak wydaje się nam nieco bliższy niż szparagi, choć i on wielokrotnie kojarzy się przede wszystkim z papką bez smaku. A to wielkie nieporozumienie! Odpowiednio przyrządzony, świeży szpinak może być prawdziwą ucztą dla podniebienia! Odczarowuje go Remo Walder, szef kuchni Knorr ze Szwajcarii i proponuje kilka sposobów na pyszne wykorzystanie szpinaku w naszych kuchniach:
- W sałatkach. Szpinak może zagrać w sałatce główną rolę, ale też możemy go dodać do miksu sałat. Znakomicie komponuje się z mnóstwem innych składników – z warzywami, serami, mięsem, makaronem, a nawet z owocami morza. Możemy zatem zaszaleć i z pomocą szpinaku przygotować na przykład Sałatkę szpinakową z niebieskim serem i soczystym kurczakiem, Sałatkę z szynki ze szpinakiem lub Sałatkę z tortellini i szpinakiem.
- W towarzystwie owoców. Dla szpinaku owoce to naprawdę doborowe towarzystwo! O tej porze roku warto zestawić go z truskawkami – pyszna sałatka podbije serca naszych gości! Także rodzime maliny czy egzotyczne mandarynki i mango wspaniale komponują się ze szpinakiem, czyniąc jego smak bardziej wyrazistym. Przekonamy się o tym, przygotowując Sałatkę Viva Italia z dodatkiem mango i awokado. Duet szpinaku z owocami Remo Walder poleca przyprawić pieprzem cayenne, ostrą papryczką i kuminem oraz wzbogacić prażonymi orzechami lub pestkami dyni.
- Po włosku. Szpinak duszony na oliwie przez krótki czas, z dodatkiem odrobiny czosnku i dużą ilością tartego parmezanu – taki sposób na podanie szpinaku proponuje Remo Walder, szef kuchni Knorr. Pychota! A może jajka po florencku, czyli gotowane w koszulkach, na szpinaku polane sosem holenderskim? Oto inspiracja na pyszne śniadanie!
- Jako farsz. W takiej roli szpinak naprawdę uwielbiamy! Naleśniki, pierogi a nawet krokiety ze szpinakiem potrafią w mig zaspokoić nasze apetyty. Wypróbujmy więc przepisy na Pierogi ze szpinakiem i serem feta czy Krokiety ze szpinakiem i łososiem.
Smacznego zielonego!
Inspiracje i porady, jak wykorzystać w kuchni szparagi i świeży szpinak, znajdziecie:
na stronie www.przepisy.pl
Wszystko prezentuje się obłędnie,aż się prosi,żeby wziąć i zjeść.
Pięknie wszystko wygląda. Szpinak mogłabym jeść codziennie czy to na śniadanie, obiad czy kolację.
Szparagi uwielbiam , ale za szpinakiem ( mimo tego , że jest bardzo zdrowy ) nie przepadam . Na pierwszym zdjęciu te szparagi wyglądają jak zielone kalmary 🙂
Ostatnio przygotowywałam szparagi, jednak nie wyszły zbyt dobrze, były troszkę łykowatę. Trzeba umieć je przygotować, ja jeszcze muszę sie tego nauczyć.
Ciekawy przepis, może wypróbuję, tylko zastanawiam się czy szparagi nie wyjdą mi jak zawsze zbyt rozgotowane i miękkie.. Niestety za każdym razem takie mi wychodzą.. Muszę więcej poczytać o odpowiednim ich przygotowywaniu i może wtedy mi wyjdą.. A przepis bardzo ciekawy i na pewno smakuje tak pysznie jak świetnie wygląda 🙂 🙂 🙂
Szparagi smakują też ciekawie w połączeniu z roztopionym serem mozzarella, najlepiej zapieczone w naczyniu żaroodpornym i to wstawione do piekarnika z termoobiegiem na około 25 – 30 minut w 170 stopniach. Super! Polecam wszystkim 🙂 🙂