Żeberka z grilla na ostro

Żeberka z grilla na ostro

Składniki na Żeberka z grilla na ostro:

  • – 1 kg żeberek
  • – ½ l piwa
  • – 1 łyżeczka Sosu piri-piri Tarsmak
  • – 2 średnie cebule
  • – 4 liście laurowe
  • – 5 kulek ziela angielskiego
  • – kilka ziaren jałowca
  • – sól, pieprz do smaku

Sos do smarowania:

  • – ½ szklanki marynaty z żeberek
  • – 4 łyżki oleju
  • – 3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • – 1 łyżeczka sosu piri-piri
  • – 1 łyżka miodu

Wykonanie:

Do piwa dodać sos piri-piri, pokrojoną w cząstki cebulę, wszystkie przyprawy i całość wymieszać w misce z pokrojonymi na porcje żeberkami. Przełożyć do garnka, ugnieść i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wszystkie składniki sosu do smarowania dokładnie wymieszać. Żeberka odsączyć z marynaty, posmarować sosem i grillować z obu stron na złoty kolor. Podczas grillowania ponowić smarowanie.

Żeby dodatkowo wzmocnić ostrość, można podawać z Sosem piri-piri Tarsmak.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (186 głosów, średnia: 4,34 z 5)
zapisuję głos...