Sok z pokrzywy – poczuj jej zdrowotną moc! 15+ innych przepisów z pokrzywą dla urody, kuchni i ogrodu
Maj to miesiąc, gdy możemy przygotować sok z pokrzywy o dobroczynnych właściwościach. To właśnie w tym czasie możemy zrywać pokrzywę w jej najbardziej wartościowej – młodej, nierozkwitniętej postaci, dlatego zachęcamy Was do wyruszenia na pobliskie, niezanieczyszczone spalinami, łąki lub ogrody w poszukiwaniu cennych zielonych listków! Poniżej opisujemy sposób wykonania i właściwości soku z pokrzywy oraz szerokie zastosowanie pokrzywy w kuchni, ogrodzie, domowej apteczce lub podczas codziennych pielęgnacyjnych rytuałów!
Spis treści:
Sok z pokrzywy – zdrowotne właściwości i sposób wykonania
Pokrzywa zwyczajna to popularna roślina, którą często traktujemy jako nieprzyjazny, parzący chwast. Tymczasem jest ona jedną z najcenniejszych roślin leczniczych! Sok z pokrzywy – ma wiele zbawiennych właściwości. Pomaga w walce z anemią, kamicą nerkową, chorobami wątroby, nieżytem żołądka czy artretyzmem, uzupełnia niedobory witamin, wzmacnia włosy oraz skutecznie oczyszcza organizm z toksyn i nadmiaru wody. A wszystko to całkowicie za darmo!
Już w średniowieczu zielarze zalecali pokrzywę jako afrodyzjak, powszechnie wierzono też, że ma ona działanie magiczne i jest w stanie dodać odwagi w starciu z przeciwnościami losu. Smaganie wiązką pokrzyw miało ustrzec traktowanego w ten sposób delikwenta albo zwierzę od działania wiedźm, złych mocy i uroków.
Aby otrzymać sok z pokrzywy, najpierw należy ją zebrać.
Jak zrywać i suszyć pokrzywę?
Jeżeli nie chcemy narazić się na nieprzyjemne skutki poparzenia powinniśmy zaopatrzyć się w gumowe rękawice. W zależności od tego, czy chcemy wykorzystać pokrzywę w postaci świeżej, czy też wolimy ją ususzyć, powinniśmy postawić na zrywanie pojedynczych świeżych listków lub całych pędów (które będzie można ususzyć).
Prawidłowe suszenie pokrzywy powinno się przeprowadzić w przewiewnym i zaciemnionym miejscu, tuż po zerwaniu rozkładając jej listki bądź pędy na papierze lub słomianych matach. Po wysuszeniu listki powinny przybrać ciemnozielony kolor z widoczną siateczką jasnych żyłek i wydzielać gorzkawy zapach. Gotowy susz będzie też kruszył się w palcach. Uwaga: odcień zbliżony do brązowego oznacza, że suszenie zostało przeprowadzone nieprawidłowo, a rośliny nie nadają się do spożycia.
Kiedy stosować sok z pokrzywy?
Sok z pokrzywy warto stosować, gdy chcemy:
- zadbać o swój układ moczowy, czyli system naturalnej filtracji naszego organizmu – ma on bowiem udowodnione korzystne działanie na funkcjonowanie nerek i pęcherza moczowego, zapobiega stanom zapalnym, wspomaga profilaktykę kamicy nerkowej, ułatwiając wydalanie złogów;
- usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii – Sok z pokrzywy działa moczopędnie, pozwalając pozbyć się nadmiaru wody z tkanek, a wraz z nią nagromadzonych w czasie zimy i nie tylko toksyn;
- zapobiec obrzękom, zwłaszcza nóg;
- poprawić wynik morfologii krwi – Sok z pokrzywy podnosi poziom hemoglobiny (odpowiedzialnej za prawidłowy transport tlenu w organizmie) i czerwonych krwinek, działa krwiotwórczo, zapobiega anemii i nadmiernej kruchości naczyń krwionośnych oraz ich pękaniu, poprawia krzepliwość;
- zatroszczyć się o wygląd swojej skóry po zimie – Sok z pokrzywy poprawia stan cery, zwłaszcza tej skłonnej do przetłuszczania się i wyprysków;
- poprawić ukrwienie skóry głowy, ograniczyć wypadanie włosów, przyspieszyć ich wzrost i zapobiec podrażnieniom oraz łupieżowi – dzięki związkom zawartym w pokrzywie włosy nabierają miękkości, są mniej podatne na złamania, odzyskują połysk i zdrowy wygląd, cebulki są lepiej odżywione;
- przyspieszyć wzrost paznokci i znacząco poprawić ich kondycję;
- zapobiec problemom związanym z układem pokarmowym –Sok z pokrzywy zapobiega biegunkom, nieżytom jelit i podrażnieniom błony śluzowej, poprawia funkcjonowanie wątroby (ma zdolność naturalnego regenerowania uszkodzonego miąższu tego organu) i trzustki (obniża poziom cukru we krwi);
Przepis na klasyczny sok z pokrzywy
Zdrowotne właściwości pokrzywy wykorzystasz w pełni przygotowując herbatkę z jej ususzonych liści i łodyg (wystarczy zalać je wrzątkiem i pić 1-2 razy dziennie) lub niezwykle odżywczy świeży sok z pokrzywy, który obniża poziom cukru we krwi, zwalcza stany zapalne (szczególnie stany reumatyczne), leczy infekcje układu moczowego, oczyszcza organizm z toksyn i złogów (np. kwasu moczowego) oraz wykazuje działanie antyhistaminowe, dzięki czemu jest bardzo pomocny w leczeniu alergii. Sok z pokrzywy najlepiej wyciskać wolnoobrotową wyciskarką, która nie podniesie jego temperatury, chroniąc go w ten sposób przed utratą witamin i minerałów. Jeżeli jednak takiej nie posiadacie, możecie też przygotować go, wyciskając same listki pokrzywy połączone z kawałkami jabłka w zwykłej sokowirówce bądź zblendować listki z dwiema szklankami wody w kielichu blendera i po około półtorej godzinie odcedzić pokrzywowy płyn przez gęste sitko.
Składniki:
- ok. 1 kilograma świeżych liści z pokrzywy – najlepsze młode krzaki pokrzywy, zrywane w maju
- woda
Sposób wykonania:
Umyj pokrzywę w ciepłej wodzie i odsączyć. Drobno posiekaj i wyciśnij z niej sok przy pomocy sokowirówki. Dodaj wodę w stosunku 2:1 i przecedź przez gazę. Świeży sok z pokrzywy przechowuj w ciemnej szklanej butelce do 5 dni w lodówce.
Jeśli chcesz przedłużyć jego trwałość, możesz dodać alkohol lub cukier w stosunku 1:2.
Poznaj inne zioło o doskonałych właściwościach zdrowotnych:
Jaskółcze ziele: 5 zaskakujących właściwości i zastosowań
Dania z pokrzywą
Sok z pokrzywy to nie jedyny przepis na wykorzystanie zbawiennych właściwości tej rośliny. Jeżeli chcesz w pełni skorzystać z dobroczynnych zdrowotnych właściwości pokrzywy zwyczajnej, a jednocześnie spróbować oryginalnych i tanich w przygotowaniu dań, wykorzystaj pokrzywę w swojej kuchni! Z młodych, świeżych listków przyrządzisz pyszne placuszki, sałatkę, a nawet zupę. Oto kilka przepisów:
Placuszki z pokrzywy
Składniki:
- Kubek zblanszowanych, drobno posiekanych liści pokrzywy
- jajko
- pół szklanki mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Listki pokrzywy opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zblanszuj (zanurz je w gotującej się wodzie i za chwilę wyjmij na durszlak ustawiony w zlewie). Odczekaj aż woda obcieknie, a listki ostygną. Odciśnij nadmiar wody, owijając je papierowym ręcznikiem i przyciskając dłonią.
Posiekaj pokrzywę, a następnie wymieszaj ją z mąką, rozbełtanym jajkiem i połową szklanki wody, dopraw solą i pieprzem. Kiedy otrzymasz gęste ciasto o zielonym odcieniu, rozgrzej na patelni dużą ilość oleju. Placki układaj na patelni łyżką, formując małe, płaskie kółeczka. Usmażone odsącz papierowym ręcznikiem i podawaj np. z kozim twarożkiem lub startym, posolonym czosnkiem. Jeżeli preferujesz bardziej pikantną wersję placków, dodaj do masy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Sałatka z pokrzywą i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- główka sałaty rzymskiej lub listki rukoli
- 2 szklanki listków młodej pokrzywy
- ser błękitny lazur
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Sparz pokrzywę, osusz jej listki i posiekaj. Podsmażaj na oliwie z wyciśniętym czosnkiem aż listki zwiędną. Do miski wrzuć umytą, porwaną sałatę lub rukolę, pokrojony w kosteczkę ser i przekrojone pomidorki koktajlowe. Dodaj pokrzywę, polej oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego. Smacznego!
Wiosenna zupa z pokrzywy z jajkiem
Składniki:
- kilogram ziemniaków
- 40 dag listków młodej pokrzywy
- niewielka cebula
- kawałek selera
- kilka centymetrów łodygi pora
- świeża pietruszka
- masło (ok. 1 łyżki stołowej)
- kilka kuleczek ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól, pieprz
- kilka łyżek śmietany
- jajko na twardo – do podania
Przygotowanie:
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Posiekaj por i zeszklij na maśle razem z pokrojoną cebulką. Warzywa obierz, pokrój w kosteczkę, wrzuć do garnka i zalej wodą. Dodaj przyprawy i gotuj około 25 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Do zupy wrzuć posiekane pokrzywy i gotuj na niewielkim ogniu przez parę minut. Usuń ziele angielskie i laurowy liść, zmiksuj zupę blenderem na krem i dodaj kilka łyżek śmietany. Dopraw do smaku. Podawaj z przekrojonym na pół jajkiem na twardo.
Poznaj także dania z inną rośliną – imbirem
Dobroczynny imbir – przepisy na dania z imbirem
Zastosowanie pokrzywy dla urody
Ze względu na swe właściwości, pokrzywa jest od lat wykorzystywana w całej gamie kosmetyków dedykowanych włosom osłabionym, łamiącym się i przetłuszczającym. Pragnąc odżywić swoje włosy naturalnym i tanim sposobem, możecie jednak przygotować pokrzywowe płukanki we własnym domu! Będziecie zaskoczone efektem i samą przyjemnością, płynącą z pokrzywowego rytuału pielęgnacyjnego! Uwaga: płukanki z pokrzywy nie są wskazane dla blondynek, ponieważ mogą one nieznacznie przyciemniać kolor włosów!
Jak wykonać własną płukankę do włosów z pokrzywą?
Płukanka z pokrzyw na przetłuszczające się lub osłabione włosy
Składniki:
- 5-7 łodyg świeżych lub suszonych pokrzyw
- litr wrzącej wody
Przygotowanie:
Łodygi zalać wrzątkiem i zaparzać pod przykryciem przez ok. 15 minut. Ostudzony napar użyć do ostatniego płukania włosów (już po zmyciu z nich szamponu). Nie zmywać płukanki wodą!
Płukanka z pokrzyw i octu jabłkowego
To połączenie, które intensyfikuje odżywcze działanie płukanki, pozostawiając włosy mocnymi i sprężystymi.
Składniki:
- 3-4 łyżeczki suszonej pokrzywy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 0,5 lista wrzącej wody
Przygotowanie:
Pokrzywowy susz zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem aż do wystudzenia. Dodać ocet i dokładnie wymieszać. Płukanki używać do ostatnie płukania włosów.
Może zainteresują cię inne maseczki na włosy:
Domowe maseczki na włosy – 50 najlepszych przepisów, które trzeba wypróbować!
Zastosowanie pokrzywy w ogrodzie
Nie każdy wie, że nawóz i wyciąg z pokrzywy to świetne, naturalne i skuteczne środki służące odżywianiu i ochronie roślin ogrodowych przed natrętnymi szkodnikami. Można stosować je za darmo i bez obawy, że zaszkodzi się środowisku.
Nawóz z pokrzywy
Przygotujesz go wykorzystując plastikowy pojemnik (np. beczkę lub wiadro), gazę, kilogram pokrzyw i ok 10 litrów wody.
Pokrzywę należy pociąć na mniejsze części i ułożyć na dnie pojemnika. Zalać wodą (można wykorzystać deszczówkę), a następnie przykryć pojemnik gazą lub siateczką (nie zamykać!). Pojemnik ustawić w ciemnym, spokojnym miejscu na około dwa tygodnie. Kiedy z powierzchni wody zniknie piana i przybierze on lekko brunatny odcień, nawóz będzie gotowy. Przed użyciem rozcieńczaj w proporcji 1:10.
Ze względu na przykry zapach odradzamy ustawianie nawozu w pobliżu domu!
Sprawdź, co innego możesz zasadzić w swoim ogrodzie:
Roślina o zapachu coli. Możesz posadzić ją w ogrodzie i dodać do sałatki!
Wyciąg z pokrzywy do spryskiwania roślin
Chroni rośliny przed mączniakiem, mszycą, misecznikami i przędziorkiem.
Kilogram pokrzywy zalej 10 litrami wody i pozostaw na 24 godziny. Następnie rozcieńczaj wodą w proporcji 1:5 i umieść w spryskiwaczu.
Czy znacie inne zastosowania pokrzywy – napiszcie w komentarzach!
Płukanka z młodej pokrzywy pomogła mi pozbyć się łupieżu. To takie „babcine” sposoby ale niesamowicie skuteczne.
też muszę spróbować 🙂
I jeszcze wpaść w pokrzywy… dla zdrowia.
Podobno zdrowe na reumatyzm 😱
Tez tak słyszałam 🙂
Ja, jakis czas temu, piłam napar z pokrzywy na wzmocnienie włosów. Do smaku można sie przyzwyczaic ale efektów jakoś nie dostrzegałam XD Na temat soku z pokrzywy tez słyszałam wiele dobrego ale jakoś nie mogę się nastawić na ten specyfik 🙂
Ja tez piłam na wzmocnienie włosów ale chyba nie piłam zbyt regularnie i nie mogłam zaobserwować czy była zmiana na lepsze, moze z naturalnej bedzie szybszy i dostrzegalny efekt 🙂
Też piłam, ale chyba za szybko się poddałam, bo nie zauważyłam efektów.
Efekty są ale po płukance z pokrzywy. Od razu widać, że włosy są lśniące i gładkie.
Super artykuł, od czasu do czasu pije pokrzywe ale taka w saszetkach do wzmocnienia włosów ale wiadomo ze co natura to natura zawsze lepsza byle pokrzywa nie była zbierana w zanieczyszczonych miejscach 🙂
Pokrzywy do tej pory nie wykorzystywałam tylko w kuchni natomiast dla wzmocnienia piłam pokrzywę przez 3 miesiące ale taka kupną w torebkach włosy też płukałam nawóz do szklarni i kwiatów robię co roku. Słyszałam o wykorzystaniu w kuchni ale zawsze jakoś nie miałam odwagi dodać surowej do sałatki zawsze myślę że będzie parzyć
Pamiętam z dzieciństwa jak mój tato zbierał młodą pokrzywę i gotował dla nas zupę. W smaku podobna do szczawiowej tylko nie tak kwaśna.Wtedy jako dzieci kręciliśmy nosami,nie wiedząc jak to kopalnia witamin.
Dziś ,żeby zebrać zdrową pokrzywę trzeba by pojechać daleko za miasto.
Najbardziej interesowała mnie pokrzywa w temacie włosów.. wielka szkoda, że jest wskazana dla blondynek – lubię swój kolor więc jednak nie będę ryzykowała 🙂
Ja pokrzywę używam jako napar do picia dla wzmocnienia włosów oraz jako płukanki. Muszę spróbować połączyć ją z octem jabłkowym,bo tego jeszcze nie próbowałam.
Bardzo ciekawy artykuł 🙂
Właśnie zaczęłam pierwszy dzień picie herbatki ze świeżej pokrzywy. Moja babcia zawsze mówiła pij pokrzywę to pozbędziesz się trądziku i będziesz miała piękne włosy. Oczywiście młoda, głupia nie słuchałam. Aż do teraz mi się to przypomniało i zaczynam przygodę z tą cudowną miksturą. Zobaczymy jakie efekty przyniesie. Podobno też poprawia samopoczucie i jest zalecana w depresji. Od jutra zaczynam suszyć tą majową królową.
Przydałoby mi się na włosy ! Będę musiała pozbierać pokrzywę i wypróbować Wasze przepisy ! 🙂
Super artykuł, mój tata często robił sałatkę z pokrzywy. Nawet jest smaczna. Płukankę do włosów też robiłam ale z mieszanki pokrzywa i skrzyp polny.
ja piłam sok z pokrzywy na podniesienie poziomu żelaza we krwi, robiłam też często wcierki i płukanki do włosów, ale nie zadziałało na wypadanie, czy wzrost.. na włosy zadziałały u mnie witaminy medere look, bardzo szybko po nich rosły 🙂 chyba to kwestia dawki, trzeba by było dużo zjeść tej pokrzywy, żeby efekt był widoczny
a za płotem mam pełno 🙂
Nigdy nic nie robiłam z pokrzywy.
Doceniam pokrzywę, to samo dobro dla zdrowia płynące prosto z natury. Często piję herbatki ziołowe z pokrzywy, a ostatnio miałam okazję zjeść z nią jajecznicę.
zioła mają moc 🙂
idealny na nadmiar wody w organizmie. szczerze polecam! 🙂