Zasady savoir vivre: które przestrzegamy, a które łamiemy?

Czy uważasz się za dobrze wychowaną osobę? Z pewnością odpowiedź brzmi twierdząco – tak jak w przypadku pozostałych 90% społeczeństwa. Co więcej –  87% z nas honoruje zasady savoir vivre przy stole. Niestety,  stosujemy je jednak wybiórczo…  Sprawdź czy odsuwamy krzesło kobietom, czy nagminnie mlaskamy, siorpiemy  lub  mówimy z pełnymi ustami?

Savoir vivre na stole

Zasady savoir vivre przy stole …

Odpowiednie ułożenie i korzystanie ze sztućców…

…szklanek oraz kieliszków jest najczęściej przestrzeganą zasadą savoir vivre’u przy stole. Z danych marki MOSSO wynika, że wagę do tego przywiązuje aż 85% badanych. Równie ważne jest dla nas używanie sztućców znajdujących się najdalej od talerza, czyli według zasady „od zewnątrz do wewnątrz”. Uwagę zwracamy także na  bieżące usuwanie brudnych naczyń ze stołu – 70% oraz korzystanie z serwetek – 63%. Okazuje się, że blisko 50% badanych przestrzega, w sumie zaczerpniętej z restauracji, zasady kolejności podawania posiłków: przystawka, zupa, danie rybne, danie mięsne, sery, deser i na końcu kawa.  Wiąże się ona także z podawaniem potraw z uwzględnieniem rodzinnej ważności: osobom starszym, honorowym gościom, kobietom i reszcie. Z danych marki MOSSO wynika, że nawet mniej niż połowa Polaków stara się dbać o to by na stole niczego nie zabrakło oraz aby kieliszki gości nie były puste. Swoje zaniedbania w tej materii zwykle tłumaczą zajmowaniem się w tym czasie rozmową lub zabawianiem dzieci. Zaskakujący jest również fakt, że tylko 23% mężczyzn deklaruje odsuwanie krzesła kobietom.

Wykres 1 zrodlo. MOSSOWykres 1. Najczęściej przestrzegane zasady savoir vivre’u przy stole (źródło: MOSSO)

-Smacznego? -Nie dziękuję!

Chociaż ponad 50% osób przyznaje, że życzenie „smacznego” przed posiłkiem narusza dobre maniery, to i tak tego zwrotu używa ponad 70% z nas. Dlaczego? Zazwyczaj z przyzwyczajenia, z grzeczności lub z zasłyszenia z restauracji. Ale to właśnie tylko w tej ostatniej etykieta zezwala na powiedzenie „smacznego” przez kucharza bądź kelnera. Naruszenie dobrych manier przejawia się także w innych postaciach. Do najczęściej wskazywanych należy nadmierne mlaskanie oraz siorbanie – spotyka się z tym aż 84% ankietowanych.  Inne często praktykowane to: mówienie z jedzeniem w ustach, korzystanie podczas posiłku z telefonu komórkowego czy oglądanie telewizji. Przyjemność wspólnego ucztowania przy stole niweczy także zachęcanie do jedzenia, nadmierne spożywanie alkoholu oraz pośpiech w spożywaniu posiłków. Do spędzania czasu z bliskimi nie zachęca również dłubanie wykałaczką w zębach, jedzenie z otwartymi ustami, picie zupy prosto z talerza, jedzenie owoców palcami czy makaronu łyżką. Niepokojący jest też fakt, że nawet 46% z badanych Polaków pali bądź wyraża zgodę na palenie papierosów przy stole.

Wykres 2 zrodlo. MOSSOWykres 2. Najczęściej spotykane naruszenia dobrych manier przy stole (źródło: MOSSO)

­­­­­­­­­­­­­Raport został przygotowany na bazie ankiety, w której wzięło udział 100 osób w wieku od 25 do 60 lat.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (152 głosów, średnia: 4,24 z 5)
zapisuję głos...