Zapiekanka serowo-brokułowa

Zapiekanka-serowo-brokulowa

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Autor: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Składniki na danie – Zapiekanka serowo-brokułowa:

  • – 1 opakowanie Fix Spaghetti 4 sery z brokułami,
  • – 400 g mięsa mielonego,
  • – 300 g makaronu,
  • – 1 brokuł,
  • – 1 średniej wielkości cebula,
  • – 4 łyżki Ketchupu Hellmann’s Ognisty,
  • – 100 g sera żółtego,
  • – 200 ml śmietany 18%,
  • – 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

1. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Cebulę obierz i posiekaj. Następnie podsmaż ją na patelni. Do cebulki dodaj mięso i smaż jeszcze przez chwilę. Połącz z ketchupem Hellmann’s, precyzyjnie wymieszaj, dodaj ulubione przyprawy. Mięso połącz z makaronem.

2. Do naczynia żaroodpornego przełóż przygotowane mięso z makaronem. Na to ułóż brokuły. Fix wymieszaj z wodą i śmietanką, a otrzymasz idealnie doprawiony sos. Tak przygotowanym sosem polej zapiekankę.

3. Zetrzyj ser żółty i posyp nim potrawę. Zapiekankę zawiń folią aluminiową. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.  Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze chwilę. Dzięki temu ser efektownie się zarumieni.

A może masz ochotę na inne zapiekanki?

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (191 głosów, średnia: 4,35 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  16 lipca 2014 10:51

    Apetyczna zapiekanka. Ale dla mnie ketchup za ostry.

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  16 lipca 2014 12:27

    Robię bardzo podobną zapiekankę i jest pyszna.

    Odpowiedz
  3. bbo  16 lipca 2014 18:55

    Ser z brokułami bardzo się lubi 🙂

    Odpowiedz
  4. Aneta  3 czerwca 2015 12:57

    Wygląda przepysznie 🙂

    Odpowiedz
  5. efffciaa  3 kwietnia 2016 22:14

    Przepis stworzony właśnie dla mnie , ponieważ uwielbiam brokuły i uwielbiam ser 🙂 Z największą przyjemnością zrobię sobie taką zapiekankę i z chęcią ją zjemy 🙂

    Odpowiedz
  6. Ewelina  22 maja 2016 21:52

    Bardzo ciekawe 🙂 zawsze chciałam spróbować, może się uda z tym przepisem

    Odpowiedz
  7. ewalub  19 września 2016 09:38

    Takie dania bardzo lubimy

    Odpowiedz
  8. Kika07645  23 lutego 2018 06:50

    Brzmi ciekawie 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany