Zapiekanka ryba

zapiekanka-rybna

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki na danie: Zapiekanka rybna

  • – filety z ryby – 600 g
  • – marchew – 2 sztuki
  • – seler – 1 sztuka
  • – ziemniaki – 2 sztuki
  • – suszone śliwki – 50 g
  • – ząbek czosnku – 1 sztuka
  • – sok pomidorowy – 1 szklanka
  • – Naturalna Przyprawa do kurczaka łagodna Knorr – 1 łyżka
  • – śmietana – 2 łyżki
  • – cytryna – 1 sztuka
  • – mąka – 1 łyżka
  • – natka pietruszki – 1 sztuka
  • – masło – 1 łyżka
  • – olej do smażenia – 1 łyżka
  • – Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr – 15 g
  • – cebule – 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Obrane ze skóry filety z białej ryby, np. dorsza, pokrój na średniej wielkości kawałki i polej sokiem z cytryny. Rybę przypraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, by zyskała wyrazisty smak, oraz obtocz w mące.
  2. Tak przygotowane kawałki ryby usmaż na mocno rozgrzanym oleju. W międzyczasie suszone śliwki zalej wodą i odstaw, by namokły.
  3. Obierz, umyj i pokrój warzywa – marchew i ziemniaki w talarki, cebulę w piórka, a seler w kostkę. Namoczone śliwki odsącz i również pokrój. Wszystkie warzywa podsmaż na oleju i odrobinie masła, chwilę duś je do miękkości, ale pilnuj, by ciągle były jędrne i nie rozpadły się. Pod koniec dodaj też śliwki.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułóż duszone warzywa, a na nich smażoną rybę.
  5. Przygotuj zalewę do zapiekanki. Połącz śmietanę z sokiem pomidorowym, przypraw czosnkiem i przyprawą do kurczaka Knorr. Dokładnie wymieszaj, a następnie wylej na warzywa i rybę.
  6. Naczynie wstaw do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut. Przed podaniem danie posyp zieleniną, np. pietruszką lub koperkiem.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (83 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe
    Żanett  13 kwietnia 2016 10:06

    Gdyby nie te śliwki… 🙂

    Odpowiedz
    • Zdjęcie profilowe martucha180
      martucha180  13 kwietnia 2016 11:04

      Ja bym ich nie dodała i już po kłopocie. Ostatnio wszędzie te śliwki do przepisów się wciskają…

      Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  13 kwietnia 2016 11:03

    Apetycznie wygląda!

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe joanna252
    joanna252  13 kwietnia 2016 11:26

    Ciekawy przepis.

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe Wusia
    Wusia  13 kwietnia 2016 16:18

    Jak prawie każda zapiekanka świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.Aby była jeszcze zdrowsza -ja nie smażyłabym wcześniej ryby tylko dodała surową ale w mniejszych kawałkach.Na pewno się upiecze.

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe efffciaa
    efffciaa  13 kwietnia 2016 17:24

    ja też nie lubię śliwek , a spotykam je tu bardzo często w wielu przepisach . A generalnie ryba rybie nierówna , z jedną będzie pyszne np. ze szczupakiem a z drugą zrobi się papka , jak np. z filetów w kostkach .

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe macierzanka
    macierzanka  13 kwietnia 2016 19:00

    Taką zapiekankę z chęcią przygotuję.

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe Jaworka
    Jaworka  13 kwietnia 2016 20:10

    Taką zapiekankę rybną robię ale bez śliwek za to z żółtym serem

    Odpowiedz
  8. Zdjęcie profilowe as_sa
    as_sa  13 kwietnia 2016 21:35

    A ja właśnie skończyłam robić przepysznego łososia 🙂

    Odpowiedz
  9. Zdjęcie profilowe nataliaa
    nataliaa  13 kwietnia 2016 21:43

    Nie przepadam za rybami ale tu bym się skusila. 🙂

    Odpowiedz
  10. Zdjęcie profilowe martus2833
    martus2833  13 kwietnia 2016 22:30

    Nigdy nie jadłam ryby pod tą postacią. Bardzo ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  11. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  15 kwietnia 2016 13:25

    O, nie próbowałam jeszcze robić zapiekanki z ryby, ciekawa inspiracja 🙂 Z pewnością kiedyś wypróbuję ten przepis, myślę, że połączenie smakowe może trafić w mój gust 🙂

    Odpowiedz
  12. Zdjęcie profilowe Kasia
    Kasia  6 maja 2016 10:34

    No ciekawe jak mi wyjdzie ta rybka?

    Odpowiedz
  13. Zdjęcie profilowe luna341
    luna341  15 września 2016 18:58

    Uwielbiam takie zapiekanki .Rybę mogła bym jeść codziennie. Suszone śliwki akurat dodadzą rybie lekkiego wędzonego posmaku ,nie ma się czego obawiać dziewczyny .

    Odpowiedz
  14. Zdjęcie profilowe stokrotkapolna
    stokrotkapolna  24 października 2016 03:53

    Też lubię takie zapiekanki. A śliwki suszone wręcz uwielbiam. Jak dlamnie to przepis super. Muszę to wypróbować z wnuczką. Ona co prawda za śliwkami suszonymi nie przepada, ale myślę, że ten mały dodatek śliwek, to da tylko pikantności tej zapiekance.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>