Przepis na: Zapiekanka a’la lasagne

Zapiekanka-a-la-lasagne

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe

Autor: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Składniki:

– 1 opakowanie Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr,

– 300 g makaronu rurki,

– 300 g mięsa mielonego,

– 1 puszka pomidorów w zalewie,

– 300 g ulubionego sera żółtego,

– 200 ml śmietany 18%,

– tłuszcz roślinny.

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Następnie podsmaż mięso. Dodaj do niego pomidory z zalewą, sos Fix, który sprawi, że sos będzie idealnie gęsty, i 400 ml wody. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj 1 minutę.

2. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wlej 1/3 zrobionego wcześniej sosu z mięsem. Drugą warstwą będzie makaron. Polej go lekko śmietanką i posyp obficie serem. Czynność powtarzaj do momentu aż powstaną 3 warstwy.

3. Zapiekankę przykryj folią aluminiową. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza, a następnie wstaw do niego zapiekankę na  45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, dzięki temu ser ładnie się zapiecze.

Zapiekanka idealnie komponuje się z listkami bazylii.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (176 głosów, średnia: 4,07 z 5)
zapisuję głos...