Przepis na: Żabnica w pomidorach i bulionie ziołowym
Składniki na danie – Żabnica w pomidorach i bulionie ziołowym:
4 łyżki oliwy z oliwek,
1 mała czerwona cebula (drobno posiekana w kostkę),
1 wyciśnięty ząbek czosnku,
1 gałązka świeżego rozmarynu,
750 g żabnicy,
1 okrojona w kostkę marchew,
2 krojone w kostkę łodygi selera,
350 g pomidorów koktajlowych,
120 ml wytrawnego białego wina,
450 ml bulionu warzywnego,
3 łyżki świeżych liści tymianku,
8 świeżych liści szałwii, płatki soli morskiej, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piec do 200oC. Rozgrzej połowę oliwy z oliwek w żaroodpornym naczyniu na małym ogniu, dodaj cebulę, czosnek oraz rozmaryn i smaż w małej ilości tłuszczu przez 5-6 minut, aż będą miękkie. W tym czasie zdejmij z ryby cienką błonę i usuń płetwy, jeśli trzeba. Wytnij kręgosłup i podziel rybę na 8 kawałków. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj rybę do naczynia i gotuj przez 3-4 minut, przekręcając ją kilka razy. Dodaj marchew, seler, pomidory oraz wino i gotuj przez 5 minut, aż wino wyparuje. Dodaj bulion oraz zioła i zagotuj, następnie przełóż naczynie do pieca i piecz przez 15 minut, aż ryba będzie gotowa. Nałóż ją razem z warzywami do 4 płytkich miseczek, następnie delikatnie nalej bulion.
Skrop pozostałą oliwą z oliwek i podawaj.
Materiał pochodzi z serwisu: www.amo-italia.com
Nigdy jeszcze nie jadłam żabnicy
Dania jak danie. Wygląda nieźle. Ale żabnicy jednak bym chyba nie chciała próbować. Jakoś ta ryba mnie nie przekonuje. Może niesłusznie? Ale nie jestem jej zwolenniczką i chyba tak już pozostanie. Mam inne upodobania względem ryb.