Wszystko o herbacie – zielona, czarna, zielona

Herbata to jeden z najszlachetniejszych napojów na świecie. Przebogata tradycja jej parzenia przywędrowała do nas wraz z różnymi jej gatunkami. Warto wiedzieć, jak je przyrządzać, by wydobyć z herbaty to, co najważniejsze – głębię smaku i aromatu, ale też moc właściwości prozdrowotnych, które kryją się w tym wyjątkowo popularnym w naszym kraju napoju.

jak parzyć herbatę

 

 

W Polsce herbata zyskuje coraz więcej miłośników – częściej zwracamy uwagę na różne jej gatunki i chętniej dobieramy je zależnie od pory dnia, roku czy rodzaju posiłku. Magdalena Szulińska, właścicielka herbaciarni Gander-s Tea Room na warszawskiej Saskiej Kępie, zauważa: – Najpopularniejszą herbatą śniadaniową jest dla naszych klientów herbata Ceylon. Latem  często zamawia się herbaty zielone, oraz różne odmiany orzeźwiającej Earl Grey.

Parzyć długo czy krótko-

Odpowiedni czas parzenia herbaty to dla wielu z nas temat wciąż jeszcze nowy – na ogół zalewamy ją wrzątkiem i po chwili pijemy, nie wiedząc nawet o tym, że czas parzenia wpływa na jej smak i inne właściwości. Krótko parzona ma działanie pobudzające, a parzona dłużej – uspokajające. – Na początku parzenia w naparze wydziela się teina, zaś  po około 3-5 minutach uwalniają się polifenole, zwane również taninami. Polifenole neutralizują działanie teiny, przez co po około 7 minutach parzenia mogą całkowicie uwolnić od niej napój, likwidując tym samym właściwości pobudzające herbaty – mówi Andrzej Kuc, ekspert z firmy POSTI.

Dobierz czas do koloru

Najpopularniejszą w Europie jest herbata czarna, w różnych swoich odmianach. By prawidłowo ją zaparzyć, najlepiej jest zastosować proporcje 200 – 250 ml wody o temperaturze ok. 95°C na  2,5 – 3g herbaty (jedna łyżeczka lub jedna torebka). Czarną herbatę parzymy od 3 do 5 minut, pamiętając o tym, że parzona do 3 minut ma właściwości pobudzające, parzona dłużej – uspokajające.

Herbata zielona to gatunek najbardziej popularny we wschodniej Azji, lecz i w Polsce rokrocznie zyskuje na popularności, głównie ze względu na swoje cenne właściwości prozdrowotne. – Aby nie zepsuć jej smaku i właściwości, nie powinno się zalewać jej wrzątkiem – woda powinna mieć jedynie ok. 70 – 80°C – zwraca uwagę Andrzej Kuc z firmy POSTI. W porównaniu z herbatą czarną, herbaty zielonej sypiemy nieco więcej – ok. 4g. Parzymy ją dość krótko, bowiem herbata zielona parzona dłużej niż 2-3 minuty robi się gorzka i traci swój smak. Po wypiciu około  porcji herbaty, pozostałe liście można ponownie zalać gorącą wodą – drugi herbaciany napar jest zdecydowanie bardziej wartościowy niż pierwszy. Warto dodać, że na świecie występują odmiany herbaty zielonej, które parzy się jeszcze krócej, np. japońska bancha.

– Herbata czerwona (pu-erh, oolong), dzięki potwierdzonym właściwościom wspomagającym odchudzanie powoli staje się jednym z częściej pijanych rodzajów herbaty – ma coraz więcej zwolenników, choć nie każdy przepada za jej specyficznym smakiem. Powinna być parzona w proporcjach podobnych do tych, w jakich parzy się herbatę czarną, należy jej jednak dać nieco więcej czasu, bo około 7 minut.

Herbaty owocowe swą nazwę zawdzięczają naszej tradycji, bowiem tak naprawdę często nie ma w nich liści herbacianego krzewu. Ich smak i aromat zależne są od użytych składników, którymi najczęściej są suszone owoce i różne aromatyczne dodatki – mówi Magdalena Wocial z firmy POSTI. Herbatę taką parzy się przez ok. 7 – 10 minut, zalewając ją wodą w temperaturze 90°C.

Podobnie jest z herbatkami ziołowymi, które w swoim składzie nie mają prawdziwej herbaty, lecz suszone zioła. To od ich rodzaju zależą zarówno smak i aromat, jak i właściwości przygotowanego z naparu. Herbaty ziołowe parzymy zalewając torebkę bądź łyżeczkę suszu wrzątkiem i pozostawiając pod przykryciem na ok. 10 – 15 minut.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (255 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...