Przepis na pączki last minute: włoskie pączki z ricottą

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca włoskie pączki z ricottą na Tłusty Czwartek!

pączki z ricottą

Fot. Akademia Kulinarna Whirpool

 

Włoskie pączki z ricottą – składniki:

  • 300 g mąki
  • 300 g ricotty
  • 100 g skrobi
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 40 ml brandy
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka drożdży
  • szczypta soli
  • 1 starta skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Wkładamy wszystkie składniki do miski. Najpierw mieszamy je widelcem, potem rękoma; rękoma mieszamy tylko przez chwilę, aby ciasto nie stało się zbyt lepkie. Otrzymane ciasto powinno być jednolite i miękkie.

Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego wałeczki. Każdy wałeczek kroimy na kawałki o takiej samej wielkości. Otrzymanym kawałkom nadajemy kształt kuleczek i smażymy je w dużej ilości rozgrzanego oleju. Kiedy pączki się zarumienią, odcedzamy je i posypujemy cukrem pudrem.

 

Przepis opublikowany we współpracy z Akademią Kulinarną Whirpool

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (319 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...