Włoskie kopytka ziemniaczane z pomidorami – GNOCCHI

Włoskie kopytka ziemniaczane z pomidorami GNOCCHI – oryginalny przepis prosto z Włoch – wart wypróbowania także w Waszej kuchni. Oryginalny włoski przepis!

Włoskie kopytka ziemniaczane z pomidorami (GNOCCHI)

Przepis na włoskie kopytka ziemniaczane z pomidorami (GNOCCHI) jest autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej

Czas przygotowania: 3 godziny
Poziom trudności: średni

Składniki na danie: Włoskie kopytka ziemniaczane z pomidorami – GNOCCHI

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 ubite jajka
  • 150 gr zwykłej mąki, plus szczypta do posypania
  • 500 gr gorącego sosu pomidorowego
  • parmezan i oregano do posypania przed podaniem

Sposób przygotowania:

Włożyć ziemniaki do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut, aż będą miękkie. Odsączyć, zmniejszyć ogień, ponownie umieścić w garnku pozostawić przez minutę na małym ogniu, aby usunąć wilgoć.

Lekko ostudzić, następnie obrać i rozgnieść na purée w dużej misce. Dodać gałkę muszkatołową, jajka i łyżeczkę soli, a następnie przesianą mąkę. Dłońmi delikatnie wymieszać na miękkie ciasto, dodając nieco więcej mąki, gdyby ciasto było zbyt lepkie. Ważne by nie wyrabiać ciasta zbyt mocno, bo kopytka będą twarde. Wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę i oprószyć dłonie mąką. Oddzielić fragment ciasta i rozwałkować na prostokąt o grubości 2 cm. Ostrym nożem pociąć na paski szerokości 2 cm, a potem pokroić paski na kawałki o długości 2 cm. Ułożyć kopytka na posypanej mąką tacy. Tak samo postąpić z resztą ciasta. Przykryć kopytka ściereczką i odstawić na 2–3 godziny. Gotować kopytka w 2 porcjach, wkładając je do dużego rondla wrzącej osolonej wody. Kiedy wypłyną na powierzchnię (30–60 sekund), wyjąć łyżką cedzakową. Wymieszać z gorącym sosem na głębokiej patelni. Podawać od razu z parmezanem i oregano.

Wasze przepisy: kuleczki ziemniaczane

Wasze przepisy: kuleczki ziemniaczane

Kuleczki ziemniaczane są doskonałe jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków czy frytek. Oto prosty przepis czytelniczki

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (235 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  14 listopada 2015 14:29

    Bardzo fajny przepis. Uwielbiam kopytka 🙂

    Odpowiedz
  2. macierzanka  14 listopada 2015 14:43

    Lubię kopytka ,ale takiej wersji nie znam.

    Odpowiedz
  3. AnnStyl  14 listopada 2015 14:46

    Też lubię kopytka. Niby taki zwykłe składniki, a za każdym razem można wyczarować zupełnie inne danie poprzez sos i dodatki.

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  14 listopada 2015 20:33

    Butelka smaży gnocchi na oleju i podaje jak pieczone ziemniaczki.

    Odpowiedz
  5. IwonaLFC  14 listopada 2015 20:35

    Nie jadłam dotąd kopytek w takiej formie. Przepis warty wypróbowania 🙂

    Odpowiedz
  6. Jaworka  15 listopada 2015 16:04

    Wszyscy w domu uwielbiamy kopytka ze skwareczkami z sosem pieczarkowym czy z gulaszem ale takich jeszcze nie jadłam muszę wypróbować

    Odpowiedz
  7. bbo  15 listopada 2015 19:47

    Włosi i kopytka? Nie wiedziałam 🙂

    Odpowiedz
  8. mama_kazala  16 listopada 2015 10:48

    chętnie!

    Odpowiedz
  9. Wusia  16 listopada 2015 18:28

    Robię właśnie takie.Zawsze wychodzą i wszystkim bardzo smakują.

    Odpowiedz
  10. Aneta  19 listopada 2015 16:16

    Nie jadłam jeszcze takiego dania 🙂 Oczywiście nie włączając w to polskich kopytek 😉

    Odpowiedz
  11. Patriszia  22 listopada 2015 23:19

    Bardzo fajny przepis 🙂

    Odpowiedz
  12. martucha180  8 września 2017 16:45

    Uwielbiam kopytka, ale włoskich jeszcze nie jadłam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany