Wiosenny detoks na sokach – jak przeprowadzić go z głową?

Coraz więcej mówi się o zagrożeniach płynących ze spożywania wysoko przetworzonej żywności, pełnej sztucznych barwników, konserwantów, spulchniaczy, a nawet hormonów wzrostu. Nieustanna obecność tego tematu w mediach i wzrastająca świadomość społeczeństwa sprawia, że wiele z nas decyduje się na przeprowadzanie okresowego detoksu, aby usunąć z organizmu nagromadzone toksyny. Jedną z najskuteczniejszych i najpopularniejszych obecnie metod jest detoks na sokach – najlepiej tych samodzielnie wyciskanych. Sokowy post – tak jak każdy inny – trzeba jednak przeprowadzić w przemyślany sposób, w przeciwnym wypadku możemy sobie tylko zaszkodzić. Przeczytaj, jak zrobić to odpowiednio.

detoks na sokach

źródło: www.pixabay.com

Wiosenny detoks na sokach – jak przeprowadzić go z głową?

 

Sok sokowi nierówny

Najlepszą podstawą dla diety sokowej jest możliwość wyciskania soków samodzielnie w domu, za pomocą wolnoobrotowej wyciskarki. W przeciwieństwie do sokowirówki, można przygotować w niej sok także z małych owoców oraz warzyw liściastych. Ponadto dzięki niej można uzyskać naturalnie mętny sok z miąższem, w którym znajduje się najwięcej składników odżywczych. Jeśli jednak nie dysponujesz odpowiednim sprzętem masz do wyboru dwie inne możliwości. Pierwsza to zamówienie specjalnej diety sokowej w jednej z firm oferujących catering dietetyczny, druga – najmniej kłopotliwa – to skorzystanie z gotowych naturalnych soków NFC dostępnych na rynku. Do wyboru jest kilkanaście smaków, chociaż eksperci zalecają, by detoks przeprowadzać w oparciu o sok jabłkowy, pomarańczowy i marchwiowy. Te z Was, które przeraża wizja spożywania jednego smaku przez kilka dni mogą jednak wybrać inne smaki albo je zmieniać (należy tylko zwrócić uwagę na zawartą w nich ilość cukru). Na czas postu zaleca się spożywanie tych o niższej wartości odżywczej. Co istotne, w trakcie wiosennego oczyszczania pod żadnym pozorem nie wolno korzystać z soków przetworzonych! Kluczem do sukcesu jest picie wyciskanych naturalnych soków, choćby tych ze Słonecznej Tłoczni. Jedynie sięgając po naturalne soki mamy gwarancję, że dostarczymy organizmowi najcenniejszych wartości odżywczych, a zamiast sztucznych barwników i środków konserwujących zapewnimy mu pożądane porcje witamin.

 

Jak przygotować się do kuracji oczyszczającej?

Wiosenny detoks na sokach – jak przeprowadzić go z głową?

Na kilka dni przed kuracją…

Każdy dzień zaczynaj od szklanki ciepłej wody z cytryną i pieprzem Cayenne lub imbirem taka mikstura pobudzi Twój system trawienny i metabolizm, a także rozgrzeje ciało od środka. Zrezygnuj z alkoholu, kawy i czarnej herbaty! Jeśli potrzebujesz czegoś, co pobudzi Cię rano, wybierz yerba mate lub herbatkę ziołową. Nie zapominaj o piciu przynajmniej 2,5-3 litrów wody dziennie. Jedz też warzywa i owoce w każdej postaci – surowe, gotowane na parze albo pieczone.

 

W czasie kuracji

Przez wzgląd na „szok” dostarczania samych płynów Twój organizm z pewnością będzie się szybciej wychładzał. Warto więc przekonać się na stałe do picia wspomnianej już ciepłej wody z cytryną i imbirem. Przez cały pozostały dzień należy pić soki – w odstępach 2,5-3 godzinnych. Można je spożywać w porze swoich zwykłych posiłków np. śniadania, drugiego śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji albo po prostu wtedy, gdy poczujemy głód. Pamiętajmy, że organizm usuwa w czasie postu duże ilości toksyn i szkodliwych substancji, zalegających w organizmie, dlatego warto przygotować się na to, że w tym czasie odczuwać możemy okresowe pogorszenie samopoczucia. Mogą wtedy pojawić się (choć nie u wszystkich) bóle i zawroty głowy,  tymczasowe osłabienie i zmęczenie. W przerwach między sokami dobrze jest pić dużo wody i herbat ziołowych lub zielonych. W czasie detoksu nie narażajmy też swojego organizmu na duży wysiłek fizyczny – wybierzmy raczej relaksujące ćwiczenia, takie jak joga lub stretching. Warto też zadbać w tym czasie o optymalną ilość snu, gdyż wypoczętym będzie łatwiej wytrwać nam właściwą fazę detoksykacji, a przecież to zaledwie 5 dni!

Zajrzyj też: Racjonalny i zdrowy detoks na wiosnę

 

Po detoksie

Udało Ci się? Gratulacje! Pamiętaj jednak o tym, by przez kilka kolejnych dni Twój organizm otrzymywał posiłek w formie płynnej nim na nowo przyzwyczai się do pokarmów stałych. Przez kolejne dwa dni po zakończeniu tzw. fazy właściwej, najlepiej blendować zupy na krem, stopniowo dodając do nich nowe warzywa. Po kilku dniach można włączyć do diety ziarna, orzech, a także nabiał. Dopiero w następnej fazie można wprowadzić lekkostrawne mięso (najlepiej drób) i ryby.

 

Kiedy jest najlepszy czas na detox?

Najlepszym okresem na detox jest zwykle wiosna i jesień. Organizm zmęczony i obciążony zimowym stylem życia często jest bardzo spragniony odmiany. To już ostatni dzwonek, by zdecydować się na wdrożenie kilkudniowego postu – wkrótce wiosna zawita do nas na dobre. Poza stuprocentowymi korzyściami zdrowotnymi, te kilka dni na sokach z pewnością zbawiennie wpłynie także na Twoje samopoczucie i wygląd.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (278 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...