Placki ziemniaczane z ziołami i sosem serowo – cebulowym

Wiosenne_placki_ziemniaczane_z_sosem_serowo_-_cebulowym_fot.MSM-Mońki-(1)

Wiosenne placki ziemniaczane z sosem serowo-cebulowym fot.MSM Mońki

 

Placki ziemniaczane z ziołami i sosem serowo – cebulowym

Składniki na placki:

  • –  1 kg ziemniaków
  • –  2 jajka
  • –  3 łyżki mąki
  • –  ½ pęczka natki pietruszki
  • –  ½ pęczka koperku
  • –  1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • –  sól, pieprz do smaku
  • –  olej do smażenia

 

Składniki na sos:

  • – 2 średnie cebule
  • – 2 łyżki oleju
  • –  ¼ szklanki wody
  • – 300 g serka topionego kremowego  MSM Mońki
  • –  pieprz czarny do smaku
  • –  ½ pęczka szczypiorku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać  podgrzewając.

Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (194 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. girlblack  26 marca 2015 11:57

    wyglądają baardzo apetycznie 🙂 i chrupiąco 😉

    Odpowiedz
  2. bbo  26 marca 2015 12:30

    Wyglądają wspaniale. Tylko dlatego nie rzucam się na ekran, ze przed godziną byłam na drugim śniadaniu!

    Odpowiedz
  3. wirka13  26 marca 2015 12:57

    wyglądają przepysznie 🙂

    Odpowiedz
  4. Gocha  26 marca 2015 15:34

    Mniam.. Uwielbiam placki, więc tą wersję chętnie zrobię i zjem!

    Odpowiedz
  5. macierzanka  26 marca 2015 19:45

    Placuszki wyglądają smakowicie ,z chęcią zrobię te wiosenne z ziołami.

    Odpowiedz
  6. martucha180  27 marca 2015 09:51

    Wolę swoją wersję placków ziemniaczanych ze słonecznikiem.

    Odpowiedz
  7. masiulinka  27 marca 2015 09:53

    mmm muszę je zrobić 🙂

    Odpowiedz
  8. Wusia  27 marca 2015 10:49

    Ja do placków dodaje zawsze cebulę. Ta wersja wygląda nieźle.

    Odpowiedz
  9. Eunika  27 marca 2015 13:02

    Ślinotok!

    Odpowiedz
  10. Kmakolagwa  7 kwietnia 2015 20:54

    To moje ulubione danie. Mogłabym je jeść codziennie, jednak nie mogę ze względu na ich kaloryczność. ale fajną alternatywą są placki pieczone w piekarniku, są równie smaczne jak te z patelni.

    Odpowiedz
  11. Justyna  13 maja 2015 08:29

    Placki ziemniaczane – smak dzieciństwa 🙂

    Odpowiedz
  12. Agnieszka  8 października 2015 16:05

    Bardzo interesujący i apetyczny przepis!

    Odpowiedz
  13. efffciaa  25 marca 2016 18:32

    Placki na zdjęciu wyglądają pysznie , chociaż szczerze mówiąc przepis jest dość niestandardowy i nie wiem czy bym chciała zjeść placki według właśnie takiego przepisu …

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany