Placki ziemniaczane z ziołami i sosem serowo – cebulowym
Placki ziemniaczane z ziołami i sosem serowo – cebulowym
Składniki na placki:
- – 1 kg ziemniaków
- – 2 jajka
- – 3 łyżki mąki
- – ½ pęczka natki pietruszki
- – ½ pęczka koperku
- – 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- – sól, pieprz do smaku
- – olej do smażenia
Składniki na sos:
- – 2 średnie cebule
- – 2 łyżki oleju
- – ¼ szklanki wody
- – 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- – pieprz czarny do smaku
- – ½ pęczka szczypiorku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać podgrzewając.
Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorem.
Komentarze
wyglądają baardzo apetycznie 🙂 i chrupiąco 😉
Wyglądają wspaniale. Tylko dlatego nie rzucam się na ekran, ze przed godziną byłam na drugim śniadaniu!
wyglądają przepysznie 🙂
Mniam.. Uwielbiam placki, więc tą wersję chętnie zrobię i zjem!
Placuszki wyglądają smakowicie ,z chęcią zrobię te wiosenne z ziołami.
Wolę swoją wersję placków ziemniaczanych ze słonecznikiem.
mmm muszę je zrobić 🙂
Ja do placków dodaje zawsze cebulę. Ta wersja wygląda nieźle.
Ślinotok!
To moje ulubione danie. Mogłabym je jeść codziennie, jednak nie mogę ze względu na ich kaloryczność. ale fajną alternatywą są placki pieczone w piekarniku, są równie smaczne jak te z patelni.
Placki ziemniaczane – smak dzieciństwa 🙂
Bardzo interesujący i apetyczny przepis!
Placki na zdjęciu wyglądają pysznie , chociaż szczerze mówiąc przepis jest dość niestandardowy i nie wiem czy bym chciała zjeść placki według właśnie takiego przepisu …