Wigilijny barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami

Wigilijny barszcz czerwony

Jeśli wiesz jesienią, gdzie na grzyby jechać – to do tego barszczu najlepsze będą suszone  na słońcu własnoręcznie zebrane grzyby.

Składniki na: Wigilijny barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami

  • 2 kg buraków
  • 1 l wody
  • włoszczyzna
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki octu
  • sól dla smaku
  • cukier
  • 4 suszone grzyby
  • 6 suszonych śliwek Bakalland
  • majeranek

Sposób przygotowania

Przygotowujemy bulion – obieramy warzywa, dodajemy suszone śliwki, obrane jabłko i namoczone wcześniej grzyby. Całość zalewamy wodą. Wywar gotujemy około godziny. Następnie odcedzamy warzywa i dobrze wyciskamy, żeby uzyskać jeszcze więcej aromatu (nie wyciskamy jabłek).

Buraki obieramy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Do gotującego się barszczu dodajemy drobno posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i pieprz. Gotujemy przez niecałą godzinę i pilnujemy, aby nie doprowadzić do wrzenia. Następnie doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem. Ostudzony barszcz wstawiamy na noc do lodówki. Przed Wigilią barszcz należy odcedzić i podgrzać. Ważne, aby go nie zagotować, bo wtedy może stracić kolor.

Podawać można z krokietem albo uszkami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (336 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...