Wigilijny barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami

Wigilijny barszcz czerwony

Składniki na: Wigilijny barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami

  • 2 kg buraków
  • 1 l wody
  • włoszczyzna
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki octu
  • sól dla smaku
  • cukier
  • 4 suszone grzyby
  • 6 suszonych śliwek Bakalland
  • majeranek

Sposób przygotowania

Przygotowujemy bulion – obieramy warzywa, dodajemy suszone śliwki, obrane jabłko i namoczone wcześniej grzyby. Całość zalewamy wodą. Wywar gotujemy około godziny. Następnie odcedzamy warzywa i dobrze wyciskamy, żeby uzyskać jeszcze więcej aromatu (nie wyciskamy jabłek).

Buraki obieramy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Do gotującego się barszczu dodajemy drobno posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i pieprz. Gotujemy przez niecałą godzinę i pilnujemy, aby nie doprowadzić do wrzenia. Następnie doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem. Ostudzony barszcz wstawiamy na noc do lodówki. Przed Wigilią barszcz należy odcedzić i podgrzać. Ważne, aby go nie zagotować, bo wtedy może stracić kolor.

Podawać można z krokietem albo uszkami.

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (133 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe
    Żanett  18 grudnia 2015 23:31

    Ze śliwkami? Chyba takiego nie lubię 🙂

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe Wusia
    Wusia  19 grudnia 2015 16:09

    To taki pospieszny przepis i trochę oszukiwany. Ja przygotowuje go na zrobionym przeze mnie wcześniej zakwasie.To jest dopiero smak barszczu!!!!.

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  19 grudnia 2015 17:35

    Tylko tradycyjny! W ogóle ostatnio do każdego przepisu dodają śliwki kalifornijskie. Epidemia jakaś?

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe Agnieszka
    Agnieszka  19 grudnia 2015 23:44

    Uwielbiam czysty barszcz czerwony

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe Jaworka
    Jaworka  20 grudnia 2015 18:47

    Ze śliwkami jeszcze nie robiłam może być nawet dobry ale nie będę eksperymentować na razie po świętach spróbuję

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe bbo
    bbo  20 grudnia 2015 20:20

    Czerwony barszczyk po prostu MUSI być na wigilijnym stole!

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe lilkawodna
    lilkawodna  20 grudnia 2015 20:48

    Moja mama robi najlepszy:-)!

    Odpowiedz
  8. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  21 grudnia 2015 16:03

    Ojj, nie cierpię buraków, uszka mogę wyjeść 😀

    Odpowiedz
  9. Zdjęcie profilowe Patriszia
    Patriszia  27 grudnia 2015 21:52

    Zdecydowanie wolę zwykły, tradycyjny barszcz, który robi moja mama 🙂

    Odpowiedz
  10. Zdjęcie profilowe sandra
    sandra  16 sierpnia 2016 15:20

    Kocham czerwony barszczyk. Nie wyobrażam sobie wigilii bez barszczu z uszkami

    Odpowiedz
  11. Zdjęcie profilowe stokrotkapolna
    stokrotkapolna  19 grudnia 2016 10:02

    U nas na stole musi być barszcz z uszkami. A że wszyscy go bardzo lubią, to i w święta popijają już czysty. A barszcz świąteczny gotuję sama.Mam swoje buraczki z działki, i na wigilię z nich przygotowuje barszczyk.

    Odpowiedz
  12. Zdjęcie profilowe AnnStyl
    AnnStyl  20 grudnia 2016 13:35

    Generalnie OK. Może być. Z jednym zasadniczym wyjątkiem. Nigdy nie dodaję octu! Tylko dodaję cytrynę, a konkretnie sok z cytryny. Muszę kiedyś spróbować dodać suszone śliwki. Suszone śliwki i rodzynki dodaję do leczo z cukinii i innych potraw. Dodają taki charakterystyczny posmaczek potrawie. Kto wie może w tym wypadku też się sprawdza?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>