Wigilijna kutia z miodem, bakaliami i śliwkami

Wigilijna kutia ze śliwkami kalifornijskimi 1

Składniki na danie: Wigilijna kutia

Kutia:

  • 2 szklanki maku
  • ½ szklanki pęczaku
  • 70 g śliwek kalifornijskich
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g prażonych migdałów
  • 50 g prażonych orzechów włoskich

 

Dekoracja:

  • 4 śliwki kalifornijskie pokrojone w cienkie paski
  • kilka blanszowanych migdałów
  • skórka otarta ze świeżej cytryny

 

Przygotowanie:

Mak przełożyć na sitko, dobrze przepłukać wodą. Pozostawić na sitku, przelać wrzątkiem, odsączyć. Tak przygotowany mak zmielić przynajmniej dwa razy używając jak najmniejszego sitka. Do rondelka z wrzącą wodą wrzucić pęczak i 3-4 suszone śliwki z Kalifornii, gotować około 20 minut, odcedzić na sitku.

Migdały i orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, przerzucić na deskę do krojenia i lekko pokruszyć na mniejsze kawałki.

Śliwki kalifornijskie pokroić na małe kawałki. Pęczak dokładnie wymieszać z makiem, miodem, śliwkami kalifornijskimi, pokruszonymi orzechami. Jeśli kutia będzie zbyt gęsta można dodać trochę wody do uzyskania konsystencji. Tak przygotowaną kutię najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować paskami ze śliwek kalifornijskich, blanszowanych migdałów i skórki z cytryny.

Wigilijna kutia ze śliwkami kalifornijskimi 2

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (340 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  17 grudnia 2015 10:00

    Smak tej potrawy pamiętam z dzieciństwa 🙂

    Odpowiedz
  2. Aneta  17 grudnia 2015 10:56

    U mnie w domu nigdy nie robi się kutii, chętnie bym spróbowała kiedyś 🙂

    Odpowiedz
  3. martucha180  17 grudnia 2015 15:11

    Aż ślinka cieknie.

    Odpowiedz
  4. AnnStyl  18 grudnia 2015 08:45

    Uwielbiam kutię i czasami u nas gościła w wigilię. Jednak tradycyjnie nie mogło zabraknąć własnoręcznie robionych klusek z mlekiem, makiem i bakaliami.

    Odpowiedz
  5. bbo  20 grudnia 2015 21:01

    Nie znam tej potrawy.

    Odpowiedz
  6. Patriszia  27 grudnia 2015 21:51

    U mnie nie robi się kutii, ale wygląda to danie na pyszne:)

    Odpowiedz
  7. sandra  10 sierpnia 2016 21:25

    Mi osobiscie kurtia nie smakuje

    Odpowiedz
  8. nungal  2 listopada 2016 11:07

    w moich stronach (ani w stronach mojego lubego) kutji się nie podaje, więc nawet nie miałam możliwości jej spróbowania, a przyznam szczerze, że trochę korci mnie by kiedyś ją przygotować

    Odpowiedz
  9. stokrotkapolna  21 grudnia 2016 05:10

    U nas też kutii się nie podaje.

    Odpowiedz
  10. martucha180  25 grudnia 2016 08:45

    Dobre.

    Odpowiedz
  11. AnnStyl  25 grudnia 2016 20:08

    Bardzo lubię kutię chociaż u mnie w domu nie ma tradycji właśnie tego dania. U mnie w rodzinie podaje się kluski z makiem. Kluski muszą być własnej roboty z dobrej mąki i żółtek. Mak zalew się zimnym mlekiem na gęsto i dodaje te kluski plus bakalie i miód. To danie ze strony mojej mamy przodków. Uwielbiam je. Ale wiele lat temu na proszonej wigilii poczęstowano mnie kutią i tak stała się kolejnym moim ulubionym daniem. Tyle, że nie da się jej za dużo zjeść bo strasznie słodka. A przedstawiona w tym przepisie musi zapewne być smaczna.

    Odpowiedz
  12. Jaworka  26 grudnia 2016 15:41

    U mnie nie robi sie kutii na Wigilię i nigdy nie jadłam ale musi byc smaczna tylko że takie słodkie to nie da sie dużo zjeść

    Odpowiedz
  13. linea  26 grudnia 2016 15:54

    U mnie zawsze są kluski z makiem i w tym roku tez tradycyjnie było to danie. Uwielbiam je jeść.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany