Wigilijna kasza jaglana z makiem i bakaliami

Wigilijna kasza jaglana z makiem i bakaliami

Ilość porcji: 6

Składniki na danie: Wigilijna kasza jaglana z makiem i bakaliami

  • – 1,5 szklanki kaszy jaglanej VITANA
  • – 3 szklanki wody
  • – 300 g bakalii (najlepiej śliwek wędzonych, moreli, żurawiny, daktyli, rodzynek sułtańskich i maku)
  • – 3/4 łyżeczki cynamonu
  • – 1/3 łyżeczki kardamonu
  • – 1 łyżka oleju rzepakowego (opcjonalnie może być lniany)
  • – 1 łyżka miodu, najlepiej gryczanego
  • – 2 łyżki maku (najlepiej go sparzyć)
  • – sól do smaku


Przygotowanie:

Bakalie kroimy na mniejsze części i mieszamy. Podgrzewamy 3 szklanki wody, dodajemy do niej sól, cynamon, kardamon i olej. Do wrzątku wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy ją na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. W połowie gotowania dodajemy bakalie. Całość gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Następnie dodajemy sparzony wcześniej mak i delikatnie wszystko mieszamy. Danie doprawiamy miodem do smaku.

Autorką przepisu jest Krystyna Sobczyk (mama współwłaścicielki Zakładu Konfekcjonowania Artykułów Spożywczych VITANA Jerzy Płachta). Kasza VITANA została nagrodzona dwukrotnie godłem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (284 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...