Wielkanocny żurek szlachetny z kminkiem i chrzanem

Wielkanocny żurek szlachetny z kminkiem i chrzanem

Składniki na danie – Wielkanocny żurek szlachetny z kminkiem i chrzanem:

  • 150 g boczku wędzonego
  • pół pęczka włoszczyzny
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka kminku
  • łyżka chrzanu szczypta majeranku
  • 1,5 l wody
  • 3 łyżki śmietany
  • Żurek szlachetny z chrzanem Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę rozdrobnij i zalej wodą. Dodaj liść laurowy, pieprz, kminek oraz ziele angielskie i cały kawałek boczku. Gotuj ok. 30 minut.
  2. Po tym czasie wyjmij z wywaru włoszczyznę i boczek.
  3. Następnie do wywaru dodaj Żurek Knorr i dokładnie wymieszaj.
  4. Wlej śmietanę, dodaj majeranek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz chrzan.
  5. Boczek pokrój w kostkę i ponownie dodaj do zupy. Całość gotuj jeszcze kilka minut i podawaj. Zupa doskonale smakuje z kromką razowego pieczywa.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (202 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...