Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami

Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami – przepis na niezwykłe wielkanocne ciasto. Ta strucla nie jest trudna do wykonania – sprawdź ten przepis. Gwarantujemy , że dodasz go do swoich ulubionych przepis ów na Wielkanoc

Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami

Składniki na Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami 

Nadzienie

  • 400 g maku mielonego BackMit
  • 400 ml mleka
  • 200 g rodzynek Kresto
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Gold Pack
  • 100 g migdałów tartych BackMit
  • 100 g czereśni kandyzowanych Gold Pack
  • 1/2 szklanki cukru
  • olejek rumowy (kilka kropli)
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oleju Rapso

Ciasto

  • 3/4 szklanki* mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju Rapso
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Lukier

  • 1 białko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder

* 1 szklanka = 250 ml

 Wykonanie

  1. Mleko zagotuj, dodaj cukier – wymieszaj. Do gotującego mleka dodaj mak (1 łyżkę maku odłóż na potem), bakalie, masło, aromat. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż mak wchłonie mleko. Odstaw do przestudzenia.
  2. Oddziel białka od żółtek. Dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo, w 3–4 porcjach cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając.
  3. Dodaj żółtka, olej, zmiksuj.
  4. Mąkę przesiej i dodaj do jajek, dokładnie wymieszaj.
  5. Blachę (z wyposażenia kuchenki) wyściel papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na całej blasze. Piecz w nagrzanym do 170°C przez 10–12 minut, do delikatnego zarumienienia.
  6. Po wyciągnięciu blachy z ciastem z piekarnika przełóż je delikatnie na wilgotną ściereczkę. Najłatwiej to zrobić przykrywając ciasto ściereczką, i energicznie odwracając na stół.
  7. Ostrożnie ściągnij papier i delikatnie, jeszcze gorące ciasto zroluj w roladę. Odstaw do przestudzenia.
  8. Biszkopt rozwiń i wyłóż mak z bakaliami, zostawiając 1–2 cm ciasta na brzegach bez maku. Roladę ponownie zwiń, najlepiej przy pomocy ściereczki, na której leży ciasto.
  9. Roladę zawiń ściśle w folię spożywczą i przełóż, najlepiej na noc do lodówki.
  10. Przygotuj lukier. Białko delikatnie spień przy pomocy rózgi. Dodaj sok z cytryny oraz stopniowo, aż do uzyskania nam odpowiadającej gęstości lukier. Na koniec dodaj do niego łyżeczkę maku.
  11. Roladę wyciągnij z lodówki, zdejmij folię, oblej lukrem, a na jej wierzch połóż kandyzowane czereśnie.

Zobacz także:

Mazurek wielkanocny pomarańczowo – migdałowy +7 innych propozycji

Mazurek wielkanocny pomarańczowo – migdałowy +7 innych propozycji

Mazurek to jedno z tradycyjnych, wielkanocnych dań polskiej kuchni. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole! Sposobów jego przyrządzenia jest całe mnóstwo. Poniżej przedstawiamy kilka smacznych przepisów i inspiracji dekoracyjnych!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (325 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aromer0209  17 marca 2017 14:07

    Bomba kaloryczna 😀

    Odpowiedz
  2. martucha180  17 marca 2017 16:20

    Pycha!!!

    Odpowiedz
  3. Wusia  19 marca 2017 11:10

    Wygląda świetnie, smakuje też z pewnością super, ale ta robota mnie przeraża.Niestety obejdę się smakiem i zrobię mniej wymagający sernik.

    Odpowiedz
  4. Jaworka  21 marca 2017 17:19

    Smakowite ale dużo pracy może i wypróbuję

    Odpowiedz
  5. Aneta  22 marca 2017 10:55

    W sumie to taki makowiec 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany