Wielkanoc po włosku – tradycje kulinarne

Wszyscy znamy polskie tradycje wielkanocne. Warto jednak zaznajomić się z kulinarnymi tradycjami kuchni włoskiej. Ta bogata i wielowiekowa kuchnia oddziaływała na przepisy kulinarne nie tylko Europy, ale i całego globu. A więc, jaka jest Wielkanoc po włosku?

Polecamy również: Kulinarna podróż po regionach Włoch

 colomba easter cake– Włosi do Świąt Wielkanocnych podchodzą nieco bardziej liberalnie niż do Bożego Narodzenia. Dla wielu z nich jest to czas wyjazdów, zamiast rodzinnego biesiadowania przy stole preferują aktywności na świeżym powietrzu” – mówi Agnieszka Landa – właścicielka restauracji Włoska Knajpa.

– Jednak jak każda narodowość posiadają wielkanocne tradycje, także kulinarne. Niedziela Wielkanocna rozpoczyna się tam obfitym śniadaniem, podczas którego dominują głównie potrawy z jajek. Nie jest to jednak tak jak u nas, najważniejsze danie w ciągu dnia. Niejednokrotnie będąc we Włoszech, niezależnie od regionu doświadczyłam, że to uroczyście podany obiad jest najbardziej wyczekiwanym i symbolicznym posiłkiem przez Włochów. Menu jest zróżnicowane, każdy region posiada swoje typowe wielkanocne potrawy – dodaje.

Włoski stół wielkanocny

Świąteczną ucztę  Włosi zaczynają od przystawek na rozbudzenie apetytu. W ich skład wchodzą plasterki salami i jajka na twardo. Następnie podają zupę na bazie kilku rodzajów mięs z dodatkiem nuty białego wina. Jest to Minestra di Pasqua.  Danie wywodzi się Neapolu, a jego historia sięga XVIII wieku. Często podaje ją się z tostami natartymi oliwą.

Na drugie danie podają baraninę, cielęcinę lub kozie mięso.  Włosi podają je zazwyczaj z rozmarynem i czosnkiem, w towarzystwie młodych ziemniaczków i smażonych karczochów.

Na obiad podaje się także danie o trudnej do wymówienia sycylijskiej nazwie U sciuscieddu. Są to obtaczane w parmezanie pulpety w rosole, które po przykryciu ubitą z białek pianą opieka się w piekarniku.

Jedną z najbardziej znanych potraw we Włoszech jest  przekładaniec  z jajek, chleba, grzybów, cebuli, buraków i parmezanu.

Podobnie do polskiej tradycji po uroczystym obiedzie nie może zabraknąć deseru i tutaj na stołach pojawia się La Colomba – oryginalny włoski przysmak w kształcie gołębicy. Babka nadziewana jest zazwyczaj czekoladą i bakaliami. Odwołuje się do symbolu pokoju i pochodzi z Pawii. Do ciasta zgodnie z tradycją wkłada się ziarenko bobu, mające gwarantować wszelką pomyślność.

Zobacz też: Karnawałowe tradycje Europy

Włoskie wielkanocne menu jest jak widać niezwykle bogate. Zadbajmy o to, by nasz stół obfitował w  jak najwięcej różnorodnych dań, niekoniecznie wykonanych według polskiej receptury. Tegoroczne święta mogą być okazją do skosztowania oryginalnych śródziemnomorskich potraw, którą pozwolą nam poczuć się jak na urlopie w słonecznych Włoszech – mówi Agnieszka Landa.

 Jak się Wam podobają kulinarne tradycje we Włoszech?  Być może niektóre przepisy warto byłoby wypróbować i na polskich stołach?  Nam w szczególności spodobał się pomysł z pulpecikami! 

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (85 głosów, średnia: 4,85 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe lilkawodna
    lilkawodna  16 marca 2015 07:21

    Mi także najbardziej spodobał się pomysł z pulpecikami. Trzeba wdrożyć w naszą tradycję.

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe bbo
    bbo  16 marca 2015 09:05

    Podobają mi się te włoskie tradycje, chociaż nasze majonezowo-jajeczne szaleństwo też lubię.

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe macierzanka
    macierzanka  16 marca 2015 15:37

    Z chęcią spróbowałabym zupy Minestra di Pasqua z tostami.

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  16 marca 2015 18:03

    To ja poprosze La Colombię.

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe adamorek
    adamorek  16 marca 2015 20:35

    ciekawy ten przekładaniec z buraczków

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe Anita
    Anita  19 marca 2015 18:45

    wolę jednak nasze tradycje :))

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe Kmakolagwa
    Kmakolagwa  19 marca 2015 19:50

    Ja też jestem za naszymi tradycjami, ale fajnie poczytać o zwyczajach w innych krajach

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>