Przepis na wegetariańskie kotleciki z cieciorki
Jeśli interesują cię przepisy wegetariańskie dla początkujących, to te wegetariańskie kotleciki z cieciorki przypadną ci do gustu!
Przepis na wegetariańskie kotleciki z cieciorki – składniki:
- 400 g cieciorki gotowanej
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 poszatkowana pietruszka
- 1 poszatkowany koperek
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- ½ ostrej papryczki chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryczki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kuminu
- sok z wyciśniętej cytryny
- skórka starta z cytryny
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Do dużego naczynia wkładamy odcedzoną ciecierzycę, pokrojoną cebulę, czosnek, sok oraz skórkę z cytryny. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, papryką słodką oraz chilli. Całość dokładnie blendujemy. Do powstałej masy dodajemy poszatkowaną pietruszkę, koperek, sodę oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie formułujemy średnie kulki, które smażymy na patelni przez około 7 minut z każdej strony. Gotowe kotleciki z ciecierzycy podajemy w połączeniu z kaszą i miską zielonej sałaty z warzywami.
Przepis nadesłany przez Levant Foods – producenta produktów Jasmeen
Komentarze
Bez chilli dla mnie.
Bomba! 😀
No to ja poproszę o taki kotlecik 😀 Rewelacja. Wyglądają obłędnie i ślina mi cieknie po brodzie. Super danie, super przepis i na talerzu prezentuje się wyśmienicie. A wykonanie dość proste i szybkie, a do tego jakie zdrowe i pożywne.
Ciekawa jestem, jak smakują 🙂
Nie jestem wegetarianką, ale ostatnio mam fazę na bezmięsne potrawy. Ważne, żeby były pełnowartościowe pod względem odżywczym i…pyszne! A cieciorkę lubię i to danie trafiło w mój gust.
Bardzo ładnie sie prezentują na talerzu a do tego zdrowe i łatwe w wykonaniu ostatnio gotowałam zupę bardzo smaczna wszyscy sie zajadali więc i takie pulpeciki na pewno chętnie zjedzą domownicy