Wegetariański bigos – smaczny przepis
Wegetariański bigos
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
– 200 g śliwek węgierek,
– 10 pieczarek,
– 5 dużych pomidorów,
– 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr,
– 5 sztuk ziela angielskiego,
– 4 liście laurowe,
– duża główka kapusty,
– 1 średnia biała kapusta,
– 3 ząbki czosnku,
– 1 papryka czerwona,
– 1 papryka zielona,
– pęczek koperku,
– łyżeczka kminku,
– pół butelki czerwonego wina,
– łyżeczka ostrej papryki,
– pół kostki masła.
Przygotowanie:
- Pokrojoną w kostkę kapustę ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
- Do wywaru dodaj kostkę Knorr i gotuj kapustę do miękkości.
- Na maśle w rondelku podduś pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek.
- Do dania dodaj pokrojone papryki i pieczarki. Następnie dodaj kawałki pomidorów i cząstki śliwek. Całość duś przez parę minut.
- Duszone warzywa połącz z odcedzoną kapustą. Przypraw kminkiem i ostrą papryką.
- Wlej czerwone wino i duś przez 20 minut do czasu, kiedy większość płynu odparuje. Potrawę podawaj posypaną posiekanym koperkiem. Bigos dobrze komponuje się ze świeżym pieczywem.
Komentarze
Mój wegetariański bigos to bigos wigilijny!
Wygląda dobrze.
Tak bigos robię i nazywam go gulasz warzywny.
Nie jestem wegetarianką, ale przepis jest bardzo ciekawy i wygląda bardzo apetycznie.
Musi być pyszny, ja robię podobny ale z cukini:)
Sliwki węgierki są w wielu przepisach
Chyba jednak wolę tradycyjny
O kurcze ślina mi cieknie po pas. Ślicznie wygląda i chętnie bym zjadła to pyszne danie. Ale potraficie człowiekowi narobić apetytu mniam! Przyznam, że też często dodaję śliwki węgierki do moich potraw oczywiście wegetariańskich. W tym roku ukisiłam parę słoików węgierek i jabłek to też wzbogacą moje potrawy o specyficzny smak i aromat.