Wegetariański bigos – smaczny przepis

Wegetarianski-bigos

Wegetariański bigos

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

– 200 g śliwek węgierek,

– 10 pieczarek,

– 5 dużych pomidorów,

– 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr,

– 5 sztuk ziela angielskiego,

– 4 liście laurowe,

– duża główka kapusty,

– 1 średnia biała kapusta,

– 3 ząbki czosnku,

– 1 papryka czerwona,

– 1 papryka zielona,

– pęczek koperku,

– łyżeczka kminku,

– pół butelki czerwonego wina,

– łyżeczka ostrej papryki,

– pół kostki masła.

Przygotowanie:

  1. Pokrojoną w kostkę kapustę ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  2. Do wywaru dodaj kostkę Knorr i gotuj kapustę do miękkości.
  3. Na maśle w rondelku podduś pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek.
  4. Do dania dodaj pokrojone papryki i pieczarki. Następnie dodaj kawałki pomidorów i cząstki śliwek. Całość duś przez parę minut.
  5. Duszone warzywa połącz z odcedzoną kapustą. Przypraw kminkiem i ostrą papryką.
  6. Wlej czerwone wino i duś przez 20 minut do czasu, kiedy większość płynu odparuje. Potrawę podawaj posypaną posiekanym koperkiem. Bigos dobrze komponuje się ze świeżym pieczywem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (219 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  2 grudnia 2014 14:00

    Mój wegetariański bigos to bigos wigilijny!

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  2 grudnia 2014 15:16

    Wygląda dobrze.

    Odpowiedz
  3. bbo  2 grudnia 2014 20:30

    Tak bigos robię i nazywam go gulasz warzywny.

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  23 marca 2015 10:21

    Nie jestem wegetarianką, ale przepis jest bardzo ciekawy i wygląda bardzo apetycznie.

    Odpowiedz
  5. girlblack  26 marca 2015 12:06

    Musi być pyszny, ja robię podobny ale z cukini:)

    Odpowiedz
  6. xtina120  13 grudnia 2015 22:17

    Sliwki węgierki są w wielu przepisach

    Odpowiedz
  7. Tereniasz  29 lipca 2016 15:31

    Chyba jednak wolę tradycyjny

    Odpowiedz
  8. AnnStyl  11 grudnia 2016 18:25

    O kurcze ślina mi cieknie po pas. Ślicznie wygląda i chętnie bym zjadła to pyszne danie. Ale potraficie człowiekowi narobić apetytu mniam! Przyznam, że też często dodaję śliwki węgierki do moich potraw oczywiście wegetariańskich. W tym roku ukisiłam parę słoików węgierek i jabłek to też wzbogacą moje potrawy o specyficzny smak i aromat.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany