rejestracja-baner

Wzorki na paznokciach

Podpatrzone w sieci: wzorki na paznokcie 2014 – 10 propozycji na zielony mani

Podpatrzone w sieci: wzorki na paznokcie 2014 – 10 propozycji na zielony mani

Przedstawiamy Wam więc wzorki na paznokcie 2014 - w tonacji…

Modny manicure 2014 wiosna- lato : trendy z pokazów światowych projektantów (38 zdjęć!)

Modny manicure 2014 wiosna- lato : trendy z pokazów światowych projektantów (38 zdjęć!)

Poszukujesz inspiracji do zrobienia modnego manicure? Zebraliśmy kilka najciekawszych pomysłów…

W karnawale modne na paznokciach będą ćwieki

Modny manicure na karnawał powinien być w ciemnych kolorach i ozdobiony ćwiekami. Ewentualnie…

Modne wzorki na paznokcie 2014 – propozycje na wieczorowy mani

Modne wzorki na paznokcie 2014 – propozycje na wieczorowy mani

Mamy dla Was 50 propozycji na wieczorowy mani. Zobaczcie najciekawsze…

Nasze przeglądy: trendy i shopping

Baw się wzorami: modne printy na wiosnę 2014 – ponad 30 zdjęć!

Baw się wzorami: modne printy na wiosnę 2014 – ponad 30 zdjęć!

Paski, kwiaty, geometryczne figury, nieregularne plamy kolorów czy wiry! Nie…

Modne fryzury wiosna lato 2014 – jakie trendy będą królować w nadchodzącym sezonie?

Modne fryzury wiosna lato 2014 – jakie trendy będą królować w nadchodzącym sezonie?

Fryzury na nadchodzący sezon wiosna-lato 2014 prezentują się wyjątkowo ciekawie.…

Moda wiosna lato 2014 – głowne trendy – ponad 120 zdjęć (cz.2)

Moda wiosna lato 2014 – głowne trendy – ponad 120 zdjęć (cz.2)

Oto druga część naszego przeglądu trednów: moda wiosna lato 2014.…

Moda wiosna lato 2014 – głowne trendy – ponad 100 zdjęć (cz.1)

Moda wiosna lato 2014 – głowne trendy – ponad 100 zdjęć (cz.1)

Moda wiosna lato 2014 to wiele godnych uwagi trendów,które są…

Modny manicure 2014 wiosna- lato : trendy z pokazów światowych projektantów (38 zdjęć!)

Modny manicure 2014 wiosna- lato : trendy z pokazów światowych projektantów (38 zdjęć!)

Poszukujesz inspiracji do zrobienia modnego manicure? Zebraliśmy kilka najciekawszych pomysłów…

Wegetarianizm, a pełnowartościowe białko

Mitów dotyczących diety wegetariańskiej jest mnóstwo, jednak prym wiedzie ten o pełnowartościowym białku odzwierzęcym. Powszechnie powtarzana teza o „niedoborze białkowym wegetarian” zakorzeniła się w świadomości społeczeństwa bardzo głęboko. Dlaczego?

Wegetarianizm

Apoteoza białka jako takiego ma swoje korzenie w początkach XX wieku, gdzie powszechne było twierdzenie, że duże ilości mięsa zapewniają dobre zdrowie, a białko pochodzenia odzwierzęcego miało być receptą na problem niedożywienia dzieci w krajach Trzeciego Świata. Boom nastąpił w latach 60., gdy ONZ ogłosiła w jednym ze swoich raportów światowy niedobór białka i przystąpiła do realizacji globalnej strategii w celu zawrócenia postępowania kryzysu białkowego. Intensywne badania nad wpływem białka odzwierzęcego i roślinnego na organizm człowieka doprowadziły jednak do zmiany stanowiska w tej kwestii już niecałą dekadę później, gdy okazało się, że większość podstawowych produktów spożywanych w codziennej diecie zawiera wystarczającą ilość tego budulca i całkowicie zaspokaja nasze potrzeby.

 

A co z jakością białka?

Składnikiem budulcowym białka są aminokwasy, niezbędne dla prawidłowego rozwoju organizmu. Część z nich potrafimy wytworzyć sami, pozostałe (tzw. aminokwasy egzogenne) musimy dostarczyć wraz z pożywieniem. Poszczególne produkty zawierają różne kombinacje występujących w nich aminokwasów, różnią się także ich ilością. Białko odzwierzęce cechuje się występowaniem prawie wszystkich aminokwasów egzogennych (z wyjątkiem jednego), stąd przekonanie, że jest to białko pełnowartościowe (podobny skład aminokwasowy ma np. soja). Nie należy jednak zapominać, że poza pożądanymi aminokwasami mięso kryje w sobie także niebezpieczne tłuszcze i związki chemiczne, zwiększające ryzyko nowotworów, miażdżycy i cukrzycy typu II, białko pochodzenia zwierzęcego jest również gorzej przyswajalne.

Wegetarianizm

Wszystkie aminokwasy egzogenne występują również w białku roślinnym, są jednak mniej skoncentrowane (co minimalizuje ryzyko zbyt dużego spożycia białka – stan ten jest niepożądany z perspektywy równowagi organizmu) i zazwyczaj jednego lub dwóch zawierają mniej. Biorąc jednak pod uwagę, że wegetarianie i weganie spożywają duże ilości zróżnicowanych zbóż, roślin strączkowych, orzechów, nasion i warzyw, nie istnieje obawa, że czegokolwiek w tak skomponowanej diecie brakuje. Połączenie bowiem nasion strączkowych lub orzechów z produktami zbożowymi dostarczają organizmowi pełnowartościowe białko.

Bardzo dobrym źródłem wysokowartościowego białka roślinnego są produkty sojowe (tofu, mleko sojowe, pasztety sojowe itd.), a także fasolka, cieciorka, soczewica, orzechy i nasiona (pestki dyni, sezam), brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron i pełnoziarniste pieczywo– mówi Paweł Skrzypczak prezes firmy Primavika, specjalizującej się w produkcji zdrowej żywności oraz produktów dla wegetarian i wegan. Podczas każdego posiłku komponowanego w zgodzie z zasadami diety wegetariańskiej, np. poprzez  połączenie  fasoli z ryżem czy Masła orzechowego Primaviki z chlebem razowym następuje uzupełnianie się aminokwasów, na zasadzie podobnej do układania puzzli. Wbrew pozorom, nie jest to skomplikowane, możliwości jest bowiem mnóstwo – brązowy ryż z bitkami wegetariańskimi, pasztety z soczewicy, cieciorki lub soi z chlebem razowym czy pełnoziarnisty makaron z cieciorką w pomidorach – wszystko oczywiście okraszone świeżą surówką – to tylko kilka przykładów. W ten właśnie sposób wegetarianie i weganie otrzymują wszystkie niezbędne składniki budulcowe pełnowartościowego białka – dodaje.

Wegetarianizm

Do niedawna uważano, że człowiek powinien spożywać min. 60-80 g białka dziennie. Dzisiaj już wiemy, że jego nadmiar zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów oraz zaburzeń pracy nerek. Uznaje się, że optymalna dieta zawiera 0,47g białka dziennie na każdy kilogram masy ciała – najlepiej pochodzenia roślinnego.

Białko jest jedną z podstawowych substancji odżywczych. Nie może być jednak spożywane na zapas, nie magazynuje się bowiem w organizmie człowieka. Należy dostarczać go codziennie na nowo i dbać aby było z dobrego źródła i pełnowartościowe.

GD Star Rating
loading…

Wegetarianizm, a pełnowartościowe białko, 4.6 na 5 w oparciu o 14 głosowań

tagi: | dieta wegetariańska | wegetarianizm |
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce


Podziel się


3 komentarzy na temat Wegetarianizm, a pełnowartościowe białko

  1. martulu 13 czerwca 2012 at 22:51

    ja wege jestem juz ponad 2 lata, warto, jednakze spotkal mnie pech bo mam uczulenie na soje :( wiec problem z dostarczeniem bialka czasami jest problem, ale i tak wielki + za artykuł

    Odpowiedz
  2. gosiag 18 czerwca 2012 at 21:17

    uuuu, to faktycznie masz nieco ciężej z tym uczuleniem na soje;) na czym głównie opierasz swoją dietę zamiast soi? cieciorka?

    Odpowiedz
  3. mag kobieta 20 czerwca 2012 at 15:25

    pelnoziarnisty makaron z cieciorka w pomidorach i malosolnymi ogorkami – uwielbiam!!!!

    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ sześć = 15


Zobacz nas na Google Plus
Dołącz do nas na Facebook
Konkursy

Portal KobietaMag.pl - jako jedyny aktualnie portal kobiecy proponuje swoim czytelnikom unikatowy system zdobywania nagród za czytanie:

Za każde odwiedziny naszego portalu dostajecie punkty, które gromadzą się na Waszym koncie.

Te punkty są Waszą walutą, którą płacicie za przedmioty na aukcjach. NIE MA ŻADNYCH INNYCH OPŁAT za przedmioty wystawione na aukcjach. Kto ma najwięcej punktów (czyli odwiedzał nas codziennie) ma szansę wylicytować dany przedmiot na aukcji. Dodatkowo przyznajemy punkty za komentarze, artykuły, aktywność w części społecznościowej. Po zakończonej aukcji, bez żadnych opłat wysyłamy przedmiot zwycięzcy licytacji.

Nagrody