Wegański pasztet z dyni i soczewicy ze śliwkami kalifornijskimi

cpb_weganski pasztet z dyni

Czas przygotowania – 120 min

Składniki na danie: Wegański pasztet z dyni i soczewicy ze śliwkami kalifornijskimi

  • 800 g dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 100 g posiekanych śliwek kalifornijskich
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łodygi świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Dynię pokrój w kawałki, ułóż na papierze do pieczenia, posyp solą i świeżymi listkami tymianku. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, całość wymieszaj. Piecz przez 30-40 minut (do zmięknięcia dyni) w temperaturze 170 stopni, termoobieg. Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Posiekaj cebulę, imbir, czosnek i przesmaż do zeszklenia na niewielkiej ilości oliwy. Do wyższej misy dodaj upieczoną dynię, ugotowaną soczewicę, podsmażoną cebulę, imbir, czosnek, pestki słonecznika, siemię lniane, paprykę, oliwę z oliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Do gotowej masy dodaj kawałki śliwek kalifornijskich, wymieszaj. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, lekko natłuść oliwą. Wylej masę do ¾ wysokości naczynia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut pod przykryciem (folia aluminiowa). Po zdjęciu folii lekko natłuść wierzch pasztetu oliwą z oliwek i piecz kolejne 20 minut.

* Z ilości masy z przepisu wyszły dwie foremki o wielkości 12,5 x 19 cm głębokość 4,5 cm. Jeśli macie większą foremkę o tej samej głębokości czas pieczenia powinien być ten sam, jeśli foremka będzie głębsza proponuję wydłużyć czas pieczenia o 10-15 minut.

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (111 głosów, średnia: 4,77 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe macierzanka
    macierzanka  18 października 2016 12:02

    Robiłam kiedyś pasztet wegetariański z soczewicy i drugi z ciecierzycy.Myślę ,że ten wegański z dodatkiem dyni i śliwek może być bardzo smaczny.

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe nungal
    nungal  18 października 2016 13:58

    wygląda przepysznie, muszę spróbować też tego przepisu, ponieważ już kilka wegańskich pasztetów na stałe zagościło w mojej kuchni – sprawdzają się znakomicie!

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe Hidari11
    Hidari11  18 października 2016 18:06

    To musi być wyszukany, pyszny smak, poza tym skład wskazuje, że pasztet ten powinien być korzystny zdrowotnie. Trzeba przetestować przepis, bo wygląda także elegancko.

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  18 października 2016 22:33

    Ja spasuję.

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe luna341
    luna341  19 października 2016 09:11

    Weganka n ie jestem ale taki pasztet zjadła bym z apetytem

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  20 października 2016 11:27

    Ciekawy przepis! I kolor pasztetu bardzo zachęcający 🙂

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe AnnStyl
    AnnStyl  29 stycznia 2017 18:58

    Pasztet wygląda świetnie. Soczewicę jadam na co dzień, śliwki suszone również często jadam. Ale jeśli chodzi o dynię to nie za bardzo. Jakoś nie mogę się do niej przekonać. Owszem gdzieś z przypadku zjadłam zupę dyniową ale nie przepadam za dynią.

    Odpowiedz
  8. Zdjęcie profilowe efffciaa
    efffciaa  11 maja 2017 15:22

    Danie zdecydowanie nie dla mnie 🙂 Ja jestem typowym mięsożercą , więc pasztet ( jak sama nazwa wskazuje ) musi się składać w 80 % przynajmniej 🙂 z mięska . Doskonały jest z królika 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>