Wasze przepisy: Pomarańczowiec

Składniki na pomarańczowiec:

Ciasto:

3 ½ szklanki mąki
25 dag margaryny
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 3 pomarańczy

Krem:

sok z 3 pomarańczy
½ szklanki cukru
2 żółtka
1 kisiel pomarańczowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Do dekoracji:

15 dag gorzkiej czekolady
około 7 łyżek mleka
płatki migdałowe

 

Sposób wykonania:

Do mąki dodać miękką margarynę, jajka, cukier puder, proszek do pieczenia i skórkę otartą z 3 pomarańczy (należy je wcześniej umyć i osuszyć). Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Podzielić je na trzy części i upiec osobno. Każdą część rozłożyć w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12 minut w temperaturze 180 °C.

Do ½ litra wody wsypać cukier i razem zagotować. Z 3 pomarańczy wycisnąć sok i rozmieszać w nim żółtka, kisiel w proszku i mąkę ziemniaczaną. Całość wlać do gotującej się wody z cukrem. Chwilę pogotować na małym ogniu. Gorącą masą połączyć ostudzone placki.

Czekoladę połamać, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się połączy. Gorącą czekoladą polać wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi.

 

Smacznego


autorka: 13Adusia13.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (162 głosów, średnia: 4,38 z 5)
zapisuję głos...