Wasze przepisy: Mięsna zapiekanka makaronowa

Mięsna zapiekanka makaronowa

Mięsna zapiekanka makaronowa

Porcja na 2 średniej wielkości naczynia żaroodporne

 

Składniki:

  • Paczka makaronu (Lubella)
  • Mięso mielone (około0,5 kg)
  • 1 średnia papryka
  • 30 dag pieczarek
  • 2 lub 3 duże cebule (wg uznania)
  • ser żółty
  • majonez
  • 3 lub 4 ząbki czosnku
  • śmietana
  • sól
  • pieprz

Sos:

Kilka łyżeczek majonezu (ja daję około 5) mieszamy z taką samą ilością śmietany, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i sól wraz z pieprzem do smaku.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie i odstawiamy na cedzaku. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w cieniutkie pół talarki cebulę, smażymy, aż cebula lekko się zeszkli,  dodajemy mięso mielone (najlepiej jest rozdrabniać je wrzucając na patelnię z cebulą) i przyprawiamy solą. Smażyć do wyparowania wody z patelni i odstawiamy. Na osobnej patelni smażymy doprawione solą pieczarki. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i osobno ucieramy ser na tarce o grubych oczkach lub kroimy w plasterki.

Naczynia smarujemy olejem, następnie układamy warstwy (zaczynając od dna): makaron, mięso mielone smażone z cebulą, pieczarki i paprykę. Wszystko polewamy z wierzchu naszym sosem czosnkowym i posypujemy serem.

Pieczemy w temperaturze180 stopni Celsjusza, 40 minut.

Wszystkie składniki polecamy smażyć na wodzie bez oliwy/oleju, inaczej w zapiekance będą pływały duże ilości tłuszczu.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (164 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...