Wasze przepisy: ciasto Zebra
Oto przepis na oryginalne ciasto Zebra – pomysł jednej z nasz czytelniczek. Spróbujcie sami!
Oto bardzo prosty przepis na ciasto Zebra. Potrzebujecie tylko miksera – kilka minut i już można wsadzić do piekarnika.
Składniki:
- 5 jaj
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oliwy
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej luz orenżady
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Wszystko razem zmiksować, do 1/3 ciasta dodać kakao. Na wcześniej przygotowaną formę wlewać ciasto na przemian na środek formy, taK. aby powstał wzór zebry. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.
Biszkopt na białkach: Ciasto Anielskie – przepis Anny Olson
Ciasto Anielskie to amerykański klasyk. Jest to biszkopt upieczony tylko na białkach. Niezwykłość tego przepisu leży w prostocie. Składniki na: Biszkopt na białkach - Ciasto Anielskie 120g mąki 200g cukru 8 białek z dużych jajek 1/2 łyżeczki
Smacznego.!
Komentarze
Na jaką blaszkę są te proporcje składników? Jakie wymiary? Tortownica czy zwykła blaszka…? 🙂
Ja zawsze robiłam na okrągłej tortownicy, w zależności jaką wybierzesz to ciasto bedzie albo niższe albo wyższe, ja zawsze dodawałam czerwonej orenżady wówczas wychodziło przepysznie