Wasze przepisy: ciasto Zebra

Oto przepis na oryginalne ciasto Zebra – pomysł jednej z nasz czytelniczek. Spróbujcie sami!

Oto bardzo prosty przepis na ciasto Zebra. Potrzebujecie tylko miksera – kilka minut i już można wsadzić do piekarnika.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oliwy
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej luz orenżady
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Wszystko razem zmiksować, do 1/3 ciasta dodać kakao. Na wcześniej przygotowaną formę wlewać ciasto na przemian na środek formy, taK. aby powstał wzór zebry. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.

Biszkopt na białkach: Ciasto Anielskie – przepis Anny Olson

Biszkopt na białkach: Ciasto Anielskie – przepis Anny Olson

Ciasto Anielskie  to amerykański klasyk. Jest to biszkopt upieczony tylko na białkach. Niezwykłość tego przepisu leży w prostocie. Składniki na: Biszkopt na białkach - Ciasto Anielskie 120g mąki 200g cukru 8 białek z dużych jajek 1/2 łyżeczki

 

Smacznego.!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (174 głosów, średnia: 4,46 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. amusant  18 marca 2012 23:42

    Na jaką blaszkę są te proporcje składników? Jakie wymiary? Tortownica czy zwykła blaszka…? 🙂

    Odpowiedz
  2. dudqa  22 marca 2012 09:16

    Ja zawsze robiłam na okrągłej tortownicy, w zależności jaką wybierzesz to ciasto bedzie albo niższe albo wyższe, ja zawsze dodawałam czerwonej orenżady wówczas wychodziło przepysznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany