Wasze przepisy krok po kroku: Domowa Babka Wielkanocna – Baranek

babka-wielkanocna przepis

Jak co roku, nadchodzi Wielkanoc – a oto nowy pomysł jednej z naszej czytelniczek na przepis pod tytułem: Babka Wielkanocna – Baranek. Taka babka nie tylko jest pyszna, ale będzie perfekcyjną ozdobą stołu. Obejrzyj krok po kroku tutorial, jak wykonać taką babkę. Z tym wypróbowanym przepisem z pewnością uda Ci się ten wypiek.

Domowa Babka Wielkanocna – Baranek – przepis

Składniki:

  • ½ kostki margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 całe jaja
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • kilka kropel aromatu śmietankowego (lub zależnie od upodobania)

Wykonanie:

Kolejno zmiksować ze sobą margarynę, mleko, cukier, jaja, dodać wymieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia, na koniec dodać cukier wanilinowy i aromat.

Piec 40 minut w temperaturze 150 stopni C.

*Babkę można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

 

Lukier:

  • 175 g cukru pudru
  • 1 białko
  • aromat śmietankowy

 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i oblać nim babkę.

Oto tutorial jak upiec domową Babkę Wielkanocną – Baranek

Krok 1: Wyłożona masa na formę. Im mniejsza forma tym wyższa babka.

babka-wielkanocna

Krok 2: Babka piecze się w piekarniku w 150 stopniach przez 40 minut.

 

babka-wielkanocna

 

Krok 3: Upieczona babka. Wyłożona na folię aluminiową.

babka-wielkanocna

Krok 4: Udekorowana babka gotowa do podania.

babka-wielkanocna

 

Smacznego!

autorka: Justyna P.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (231 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...