Wasze przepisy: Babka cytrynowa

Składniki – Babka cytrynowa:

Ciasto:

25 dag margaryny
22 dag cukru pudru
cukier waniliowy
szczypta soli
5 jajek
30 dag mąki pszennej
12 dag mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
8 dag orzechów włoskich
skórka z 1 cytryny

Poncz:

sok z 1 cytryny
1 łyżka zimnej przegotowanej wody
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

gotowa polewa cytrynowa
skórka z 1 cytryny

Sposób wykonania:

Miękką margarynę Kasia utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypywać do masy wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy włoskie i startą na tarce o małych oczkach skórkę z cytryny. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy babki z kominkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 170-180 °C.

Wycisnąć sok z cytryny. Dodać do niego zimną przegotowaną wodę i cukier puder. Razem wymieszać i powstałym ponczem nasączyć ostudzoną babkę. Następnie polać gotową polewą cytrynową i posypać startą na tarce o małych oczkach skórką z cytryny.

 

Smacznego

 

autorka: 13Adusia13

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (213 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...