Wasze przepisy: babeczki – reniferki

babeczki-reniferki

Oto przepis naszej czytelniczki na babeczki – reniferki

Składniki na ok 28 babeczek:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zmielonego cynamonu
  • 230 g masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/4 szklanki mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon – przesiać.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu, aż do wyczerpania obu składników.

Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

Krem:

  • 600 ml śmietany kremówki (36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru (lub wg uznania)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder (uważając, by jej nie 'przebić’). Dodać serek mascarpone, pastę waniliową i wymieszać łyżką.

Babeczki przy pomocy dekoratora udekorować kremem.

Ponadto:

  • duże precelki
  • oczy – białe groszki, źrenice wykonane są z roztopionej czekolady
  • wiśnie kandyzowane na noski

Udekorować babeczki.

Nadesłała: Ewa B.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (244 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...