Umiejętne parzenie kawy – tego też można się nauczyć

Parzenie kawy jest trudnym kunsztem, ale nie trzeba być najlepszym baristą czy wyjątkowym znawcą tematu, aby się go nauczyć. Wystarczy chęć poznania zasad poruszania się po świecie włoskiego espresso, dzięki którym każda kolejna przygotowana przez nas ?mała czarna? będzie zachwycała finezją smaku, stanowiąc ucztę dla zmysłów.

Co warto dodać do kawy latte

 

W przygotowaniu kawy, która zrobi wrażenie nawet na najbardziej wybrednym smakoszu, pomocny może okazać się poradnik ?5M? opracowany przez ekspertów z włoskiej firmy Segafredo Zanetti. Składa się on z pięciu części – La Miscela (mieszanka), Il Macianadosatore (młynek), La Macchina (ekspres do kawy), La Mano (dłoń-technika) i La Mission (misja). Każda z nich jest swego rodzaju zasadą postępowania w procesie parzenia kawy.Nowy rok szkolny proponujemy więc rozpocząć wraz z Akademią Espresso Segafredo. Zapraszamy na lekcję nr 1.

Po pierwsze La Miscela, czyli mieszanka

Espresso jest niczym symfonia złożona z wielu elementów. Odpowiednio zsynchronizowana – zapiera dech w piersiach, nieoszlifowana ? pozostawia niesmak. Dlatego też, pierwszym etapem w przygotowaniu znakomitej włoskiej kawy jest dobór harmonijnej mieszanki ? La Miscela. Niepowtarzalny aromat espresso zawdzięcza dwóm gatunkom kawy ? nadającej smak i aromat Arabiki oraz wyrazistej Robusty. Mnogość ich odmian pozwala na skomponowanie nieskończonej liczby mieszanek, z których każda będzie smakowała inaczej. Jednak doskonałą jakość osiągniemy wyłącznie poprzez selekcję najlepszych ziaren i właściwe połączenie wybranych surowców. Tym właśnie charakteryzują się mieszanki kaw, proponowane przez firmę Segafre do Zanetti.

Z pasji do kawy

Mieszanki od Segafredo Zanetti powstają z połączenia najwyższej jakości surowców, unikatowej receptury oraz wieloletniego doświadczenia, dzięki czemu są kwintesencją smaku i aromatu prawdziwego włoskiego espresso.Za dobór właściwych proporcji odpowiedzialni są najlepsi eksperci w dziedzinie palenia kawy, którzy opracowali szeroki wybór produktów, pozwalający zaspokoić gusta nawet najbardziej wymagających osób.

Wśród wielu rodzajów znajdziemy kawy mocne, z czekoladowym posmakiem (np. Extra Strong) lub zbilansowane, słodkie i delikatne (np. Mild, Extra Mild). Ponadto nie zapomniano o wielbicielach klasycznych aromatów, dla których doskonałym wyborem może okazać się kawa Massimo, łącząca wyrafinowany smak, aromat i charakter Arabiki i Robusty. Nowością na polskim rynku jest mieszanka Selezione Crema ? charakteryzuje się ona lekkim, aromatycznym smakiem i wyjątkową, puszystą pianką. Zdaniem wielu basistów, to właśnie po kolorze i konsystencji Cremy (pianki) możemy poznać, czy espresso zostało prawidłowo przygotowane.

Dla odmiany zobacz także: Wszystko o herbacie

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (303 głosów, średnia: 4,43 z 5)
zapisuję głos...