Twaróg tłusty, półtłusty, chudy – jaki wybrać?

Twaróg, zwany także twarożkiem i białym serem to produkt powstały z zakwaszonego mleka. Ceniony w kuchni za dużą zawartość wapnia i białka. Występuje w wersji tłustej, półtłustej i chudej.

Twaróg tłusty jest obowiązkowy we wszelkiego rodzaju wypiekach, przede wszystkim sernikach, ale także muffinkach, preclach i rogalach z serem. Tu nie sprawdzi się ser półtłusty ani chudy. Jeśli chcemy, by domowe łakocie były udane, musimy postawić na ser tłusty. Faktycznie zawiera on więcej tłuszczu, a więc i kalorii, jednak skoro decydujemy się na jedzenie ciast, kalorie nie powinny przeszkadzać. Tłusty ser jest też obowiązkowym składnikiem diety kulturystów, którzy pracują nad przyrostem masy mięśniowej, gdyż oprócz tłuszczu zawiera dużo potrzebnego białka.

Osoby borykające się z nadwagą powinny zwrócić swoje oczy na twaróg chudy. Jest on znany ze swoich właściwości redukujących tkankę tłuszczową. Mówiąc bardziej obrazowo: twaróg chudy zawiera mniej kalorii, niż jest potrzebne do strawienia go. Jest obok ogórka zielonego i sałaty potrawą zawierającą tak zwane ujemne kalorie. Bardzo często można spotkać w sklepach twaróg w wersji light, opisywany jako ten, który jest idealny dla osób dbających o sylwetkę. Tymczasem prawda jest taka, że twaróg light nie dostarcza kalorii tak samo, jak twaróg chudy, natomiast przyswajanie wapnia z tego pierwszego jest znacznie utrudnione. Nie warto ryzykować, nie wszystko, co light jest naprawdę zdrowe.

Zarówno twaróg tłusty, półtłusty, jak i chudy można jeść jako samodzielną przekąskę, wkładać do naleśników, twarogów, kłaść na pieczywo lub dodawać do niektórych sałatek. Twaróg świetnie łączy się ze śmietaną lub jogurtami. Dla nadania mu smaku można użyć cukru, owoców lub jogurtów truskawkowych. Można także doprawić twaróg solą i pieprzem.

W sklepach sieci Netto można znaleźć produkty oznaczone marką własną Miletto. To produkty mleczne wyprodukowane tylko z polskiego mleka, w mleczarniach cieszących się renomą i słynących z najlepszej jakości wyrobów. Na półkach Netto znajdziemy także twarogi, zarówno te tłuste, jak i półtłuste oraz chude. Ich charakterystyczny naturalny, lekko kwaśny smak idealnie wpisuje się w tradycyjną polską kuchnię. Wybierając produkty Miletto, możemy mieć pewność, że podajemy oryginalny twaróg wyprodukowany według staropolskiej receptury z zachowaniem wszystkich norm jakości. Twarogi Miletto charakteryzują się tzw. „czystą etykietą” – krótka lista składników nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów ani ulepszaczy smaku i zapachu. Są w 100% naturalne.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (280 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...