Twaróg tłusty, półtłusty, chudy – jaki wybrać?

Twaróg, zwany także twarożkiem i białym serem to produkt powstały z zakwaszonego mleka. Ceniony w kuchni za dużą zawartość wapnia i białka. Występuje w wersji tłustej, półtłustej i chudej.

Twaróg tłusty jest obowiązkowy we wszelkiego rodzaju wypiekach, przede wszystkim sernikach, ale także muffinkach, preclach i rogalach z serem. Tu nie sprawdzi się ser półtłusty ani chudy. Jeśli chcemy, by domowe łakocie były udane, musimy postawić na ser tłusty. Faktycznie zawiera on więcej tłuszczu, a więc i kalorii, jednak skoro decydujemy się na jedzenie ciast, kalorie nie powinny przeszkadzać. Tłusty ser jest też obowiązkowym składnikiem diety kulturystów, którzy pracują nad przyrostem masy mięśniowej, gdyż oprócz tłuszczu zawiera dużo potrzebnego białka.

Osoby borykające się z nadwagą powinny zwrócić swoje oczy na twaróg chudy. Jest on znany ze swoich właściwości redukujących tkankę tłuszczową. Mówiąc bardziej obrazowo: twaróg chudy zawiera mniej kalorii, niż jest potrzebne do strawienia go. Jest obok ogórka zielonego i sałaty potrawą zawierającą tak zwane ujemne kalorie. Bardzo często można spotkać w sklepach twaróg w wersji light, opisywany jako ten, który jest idealny dla osób dbających o sylwetkę. Tymczasem prawda jest taka, że twaróg light nie dostarcza kalorii tak samo, jak twaróg chudy, natomiast przyswajanie wapnia z tego pierwszego jest znacznie utrudnione. Nie warto ryzykować, nie wszystko, co light jest naprawdę zdrowe.

Zarówno twaróg tłusty, półtłusty, jak i chudy można jeść jako samodzielną przekąskę, wkładać do naleśników, twarogów, kłaść na pieczywo lub dodawać do niektórych sałatek. Twaróg świetnie łączy się ze śmietaną lub jogurtami. Dla nadania mu smaku można użyć cukru, owoców lub jogurtów truskawkowych. Można także doprawić twaróg solą i pieprzem.

W sklepach sieci Netto można znaleźć produkty oznaczone marką własną Miletto. To produkty mleczne wyprodukowane tylko z polskiego mleka, w mleczarniach cieszących się renomą i słynących z najlepszej jakości wyrobów. Na półkach Netto znajdziemy także twarogi, zarówno te tłuste, jak i półtłuste oraz chude. Ich charakterystyczny naturalny, lekko kwaśny smak idealnie wpisuje się w tradycyjną polską kuchnię. Wybierając produkty Miletto, możemy mieć pewność, że podajemy oryginalny twaróg wyprodukowany według staropolskiej receptury z zachowaniem wszystkich norm jakości. Twarogi Miletto charakteryzują się tzw. „czystą etykietą” – krótka lista składników nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów ani ulepszaczy smaku i zapachu. Są w 100% naturalne.

 

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (65 głosów, średnia: 4,85 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  20 marca 2017 12:52

    Dla mnie półtłusty.

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe Aromer0209
    Aromer0209  20 marca 2017 13:40

    Do kanapek wybieram półtłusty przeważnie

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe Hidari11
    Hidari11  20 marca 2017 19:12

    Ja w ogóle uwielbiam twarogi i wszystko mi jedno, jaką ma zawartość tłuszczu. Przeważnie jem chude, bo niby zdrowsze, ale bardziej mi smakują półtłuste.

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe martuska665
    martuska665  21 marca 2017 21:12

    a ja twarogu nigdy nie lubiłam..

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  22 marca 2017 10:32

    Uwielbiam twarożki w różnych postaciach 🙂 Najczęściej wybieram chudy lub półtłusty.

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe Agnieszka Zapora
    Agnieszka Zapora  22 marca 2017 13:40

    Dla mnie w mojej odżywianiu ważną rolę gra twarożek w różnej postaci ale tszega na niego trochę uważać ponieważ nabiaj zakwasza organizm . Lepiej jeść w odpowiednich ilościach i napewno nie codziennie.

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe Jaworka
    Jaworka  23 marca 2017 10:15

    Lubię twarożki ale chudego nie za bardzo wolę zjeść rzadziej ale półtłusty lub tłusty ze szczypiorkiem i rzodkiewką najlepiej zrobiony przez siebie

    Odpowiedz
    • Zdjęcie profilowe ewalub
      ewalub  23 marca 2017 11:31

      Też najczęściej półtłusty wybieram

      Odpowiedz
  8. Zdjęcie profilowe macierzanka
    macierzanka  24 marca 2017 19:41

    Bardzo lubię twarogi i wybieram zawsze półtłusty.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>