Najgorętsze trendy żywieniowe 2017 – sprawdź, co warto jeść w tym sezonie!

W dobie zainteresowania zdrowym odżywianiem, ekologicznymi owocami i warzywami oraz ziołolecznictwem zwracamy coraz większą uwagę na to, co aktualnie jedzą i gotują kulinarni pasjonaci na całym świecie. Powoduje to powstawanie różnych „kuchennych” mód, a co za tym idzie, skłania nas do próbowania nowych smaków i pozwala zamienić rutynowego „schabowego z buraczkami” na obiad-zagadkę, inny i wyjątkowy każdego dnia. Jakie będą najgorętsze trendy żywieniowe tego sezonu? Przekonajcie się same!

trendy żywieniowe

źródło: www.pixabay.com

Najgorętsze trendy żywieniowe 2017 – sprawdź, co warto jeść w tym sezonie!

Przeczytaj także: Dieta owocowa – HIT czy KIT?

 

Po kuskusie, kaszy jaglanej i komosie ryżowej czas na sorgo!

źródło: www.pixabay.com

Sorgo to egzotyczne zboże (tzw. amerykańskie proso), które doceniono ze względu na brak glutenu (co oznacza, że jest bezpieczne dla alergików i osób chorych na celiakię), bogactwo błonnika (który pomaga oczyszczać organizm ze złogów oraz zachować szczupłą sylwetkę), zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (budujących błony komórkowe) i aminokwasów (lizynę i tryptofan, budujących mięśnie i biorących udział w procesach regeneracyjnych). Można je kupić w postaci mąki lub kaszki (odpowiednich do wypieków) lub łuskanych ziaren (idealnych jako dodatek do owsianki lub sałatki)

 

Na orzeźwienie… czarna lemoniada!

 

Niedawno pisaliśmy o wielkim kosmetycznym zamieszaniu wokół aktywnego węgla. Jak się okazuje, moda na oczyszczanie organizmu z toksyn przy wykorzystaniu tego pierwiastka sięgnęła także kulinariów. Wśród fanów regularnego detoksu zapanowała bowiem moda na przygotowywanie tzw. czarnej lemoniady. Wystarczy wymieszać wodę z sokiem z cytryny i miodem, a następnie wrzucić do niej dwie pokruszone tabletki węgla aktywnego (można też wsypać do niej węglowy proszek z otwartej kapsułki) i dokładnie wymieszać. Na zdrowie!

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (58 głosów, średnia: 4,78 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe Aldona81
    Aldona81  17 maja 2017 09:10

    Większość tych rzeczy używam😀. Kurkuma, zielone warzywa, nawet skusiłam się na mało znane kasze w tym sorgo. Ale czarnej lemoniady do ust bym nie wzięła. Moje 1sze skojarzenie: smoła😀😀😀

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe martuska665
    martuska665  17 maja 2017 10:48

    Ta czarna lemoniada to mnie zaskoczyła!

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe nilkaa3
    nilkaa3  17 maja 2017 12:52

    Ciekawy artykuł, sugerując się tytułem byłam przekonana, że gdy go otworzę przeczytam o samych oczywistościach wszędzie powielanych.. a tu takie zaskoczenie 😉

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  17 maja 2017 16:00

    Człowiek je to i owo, a nie zdaje sobie sprawy, że to akurat jest trend żywieniowy. Rozbroiły mnie te ogórki kiszone! A czarna lemoniada zaskoczyła sposobem przygotowania!

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe ewelina0393
    ewelina0393  17 maja 2017 16:14

    Dobrze by było, gdyby te trendy żywieniowe nie były tylko trendem właśnie, a na stałe zagościły na naszych stołach. Zaciekawiła mnie czarna lemoniada, może niedługo wypróbuję.

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe agasam9
    agasam9  17 maja 2017 23:40

    czarna lemoniada, wygląda … przerażająco 😉

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe Jaworka
    Jaworka  24 maja 2017 22:10

    Czarna lemoniada nie dla mnie natomiast resztę używam w swojej kuchni ogórki kiszone własnoręcznie czy kapusta smakuje o wiele lepiej niz ta kupiona w sklepie a nie znam tylko tej kaszy

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>