Tradycyjny domowy sernik

domowy-sernikCzas przygotowania sernika: 120 min

Trudność : wyżej średnia

Składniki na tortownicę o śr. 22 cm na: Tradycyjny domowy sernik

Spód:

  • 110 g mąki pszennej;
  • 100 g masła (zimnego);
  • 60 g cukru pudru

Masa twarogowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu tłustego;
  • 5 dużych jaj;
  • 200 g masła;
  • 200 ml śmietany 36%;
  • 250 g cukru pudru;
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub nasionka z 1 laski wanilii;
    4 łyżki mąki ziemniaczanej.

Sposób wykonania

Spód:

Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać przesianą mąkę. Wyrabiać do utrzymania gładkiej kuli ciasta. Schłodzić w lodówce przez około pół godziny.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a „boki” posmarować odrobiną masła.

Schłodzone ciasto wylepić na dno tortownicy; nakłuć widelcem; piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Masa twarowgowa

Twaróg utrzeć z miękkim masłem, dodać śmietanę i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Żółtka ubić z połową cukru na puszystą masę, zaś białka ubić z resztą cukru aż do uzyskania gęstej piany. Połączyć twaróg z żółtkami; dodać ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę ziemniaczaną i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec połączyć delikatnie z pianą z białek.

Masę wyłożyć na wcześniej podpieczony spód. Piec około 70 -80 minut w temp. 170 stopni Celsjusza. Studzić sernik 10 minut w zamkniętym piekarniku. Zimny sernik włożyć do lodówki.

Jak zachować jasny wierzch sernika? Podczas pieczenia trzeba nałożyć na formę papier do pieczenia.

Wypróbuj też:

Przepis przygotowany przez Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (261 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...