Tort Makowy Noworoczny

Bakalland_Tort-Noworoczny

Składniki na ciasto: Tort Makowy Noworoczny

  • 5 jajek
  • 2 duże łyżki płynnego miodu
  • 850 g masy makowej Bakalland
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g płatków migdałowych Bakalland
  • 200 g żurawiny Bakalland
  • 1 aromat migdałowy (9 ml)

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 aromat pomarańczowy (9 ml)
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy cukier wanilinowy i miód. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy masę makową, miksujemy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do masy razem z migdałami i żurawiną. Wszystko przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy biszkopty. W tym samym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, esencją pomarańczową i serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem przekładamy warstwami na zmianę z powidłami śliwkowymi. Dla ozdoby skończony tort można polać lukrem i posypać płatkami czekoladowymi oraz migdałami w płatkach.

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (114 głosów, średnia: 4,75 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe Jaworka
    Jaworka  28 grudnia 2015 12:27

    Dość łatwy przepis wart wypróbowania

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  28 grudnia 2015 14:09

    Wygląda pysznie, choć po Świętach mam już trochę przesyt 😉

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe sylwiawes
    sylwiawes  28 grudnia 2015 14:14

    Apetycznie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe Wusia
    Wusia  28 grudnia 2015 15:21

    Świetny przepis, nic tylko jak wykończę świąteczne zapasy ruszyć do pieczenia.

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe Agnieszka
    Agnieszka  28 grudnia 2015 18:41

    Koniecznie trzeba wypróbować

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe lilkawodna
    lilkawodna  28 grudnia 2015 18:57

    Wygląda pięknie!

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe bbo
    bbo  28 grudnia 2015 19:50

    Taki typowo domowy.

    Odpowiedz
  8. Zdjęcie profilowe
    Żanett  28 grudnia 2015 21:27

    O jaki super tort – uwielbiam mak 🙂

    Odpowiedz
  9. Zdjęcie profilowe AnnStyl
    AnnStyl  29 grudnia 2015 08:12

    Ojej odpadam! Makowiec to moje ukochane ciasto. Co prawda piekę trochę inny według naszego starego przepisu i z samego maku z bakaliami na kruchym spodzie, ale ten zachęca do skosztowania. Mniam;).

    Odpowiedz
  10. Zdjęcie profilowe Patriszia
    Patriszia  1 stycznia 2016 21:30

    Zjadam go wzrokiem, wyglądam bardzo smacznie 🙂

    Odpowiedz
  11. Zdjęcie profilowe Anita
    Anita  7 stycznia 2016 20:06

    ooo, wyśmienity! mmm!

    Odpowiedz
  12. Zdjęcie profilowe kosovitz
    kosovitz  10 stycznia 2016 20:58

    Wow

    Odpowiedz
  13. Zdjęcie profilowe Anna Turek
    Anna Turek  20 grudnia 2016 18:06

    Bardzo efektowny tort i na pewno bardzo smaczny. Ja często pieke torty w domu ale zwykle nie są to torty z makiem. Myśle że sama powinnam spróbować upichcić podobny tort u siebie w domu.

    Odpowiedz
  14. Zdjęcie profilowe Margaretkaw
    Margaretkaw  15 marca 2017 20:34

    Wygląda obłędnie 🙂

    Odpowiedz
  15. Zdjęcie profilowe efffciaa
    efffciaa  11 maja 2017 16:41

    Wprawdzie tortu makowego jeszcze nie robiłam nigdy , ale przepis brzmi bardzo ciekawie , więc pewnie spróbuję go zrobić – myślę , że się uda 🙂 mam rękę do tortów 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>