Tort Makowy Noworoczny

Tort makowy noworoczny, wypiek który jest godny uhonorowania początku roku. Z nim następne 12 miesięcy będzie wyjątkowe. Upiecz go wg naszego przepisu

Bakalland_Tort-Noworoczny

fot. Bakalland

Składniki na ciasto: Tort Makowy Noworoczny

  • 5 jajek
  • 2 duże łyżki płynnego miodu
  • 850 g masy makowej Bakalland
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g płatków migdałowych Bakalland
  • 200 g żurawiny Bakalland
  • 1 aromat migdałowy (9 ml)

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 aromat pomarańczowy (9 ml)
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy cukier wanilinowy i miód. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy masę makową, miksujemy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do masy razem z migdałami i żurawiną. Wszystko przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy biszkopty. W tym samym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, esencją pomarańczową i serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem przekładamy warstwami na zmianę z powidłami śliwkowymi. Dla ozdoby skończony tort można polać lukrem i posypać płatkami czekoladowymi oraz migdałami w płatkach.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (290 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...