Tort kawowy ze śmietaną – wg Iny Garten z programu „Bosonoga Contessa”

Tort_kawowy_ze_+smietana_Ina_GartenSkładniki:

Ciasto:

170g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej

330g granulowanego cukru

3 jajka XL, w temperaturze pokojowej

1½ łyżeczka esencji wanilii

300ml śmietany

375g zwykłej mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

½ łyżeczki soli

Kruszonka:

50g brązowego cukru

75g zwykłej mąki

1½ łyżeczki mielongo cynamonu

¼ łyżeczki soli

45g zimnego niesolonego masła, pokrojonego

100g siekanych orzechów włoskich, opcja

Glazura:

65g cukru pudru

2 łyżki stołowe prawdziwego syropu klonowego

 

Sposób Przyrządzenia – Tort kawowy ze śmietaną

1) Podgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj i posyp mąką 25 cm tortownicę.

2) Miksuj masło i cukier w mikserze przez 4 do 5 minut. Dodawaj jajka pojedynczo, następnie dodaj wanilię i śmietanę.

3) W oddzielnej misce, przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Mieszaj na niskiej prędkości dodając do ciasta mąkę aż wszystko się połączy. Domieszaj szpatułką aby upewnić się czy ciasto jest gotowe.

4) Aby przyrządzić kruszonkę, wsyp cukier, mąkę, cynamon do miski wraz z masłem i ugnieć palcami. Wmieszaj orzechy, jeśli je chcesz.

5) Włóż połowę ciasta do formy i rozprowadź nożem. Posyp połową kruszonki. Nałóż resztę ciasta, rozprowadź i posyp resztą kruszonki. Piecz przez 50 do 60 minut.

6) Odstaw na stojak na minimum 30 minut. Ostrożnie przełóż na tacę. Ubij razem cukier puder i syrop klonowy, dodając w razie konieczności odrobinę wody, aby glazura była płynna. Polej tort do woli.

 

 

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Iny Garten można znaleźć w  programie „Bosonoga Contessa”, który jest emitowany na Polsat Food Network.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (214 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...