Tort biszkoptowy z serkiem i owocami

Gdy czujesz się znudzony, spróbuj tego przepisu na pyszny tort biszkoptowy z serkiem i owocami. Będziesz go powtarzać wielokrotnie!

Tort biszkoptowy z serkiem i owocami

Czas przygotowania dania Tort biszkoptowy z serkiem i owocami: 120 min
Porcja  dla 8 osób

Składniki na Tort biszkoptowy z serkiem i owocami:

BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ¾ szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

DO PRZEŁOŻENIA:

  • 300 ml śmietany 30% z 3 łyżkami cukru pudru
  • 3 serki Almette FRUIT (różne smaki)
  • po 5 łyżek soku malinowego, wiśniowego i jagodowego
  • po 1 kubku owoców: malin, jagód, wiśni

DO DEKORACJI:

  • 3 serki Almette FRUIT (różne smaki)
  • świeże owoce – maliny, jagody, wiśnie

Przygotowanie:

BISZKOPT: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy białka będą sztywne, dodajemy żółtka i przesianą mąkę pszenną. Następnie dosypujemy proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Masę wkładamy do tortownicy i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 40 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy i dzielimy na 3 części.

MASA SERKOWO-ŚMIETANOWA: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dzielimy na trzy części. Do śmietany w 3 miseczkach dodajemy 3 różne serki Almette. Pierwszą część biszkoptu nasączamy sokiem malinowym, nakładamy serek Almette z Jagodą i Maliną oraz maliny. Przekładamy drugim biszkoptem nasączonym sokiem jagodowym i nakładamy serek Almette z Gruszką i Jabłkiem oraz jagody. Trzeci biszkopt  nasączamy sokiem wiśniowym i smarujemy serkiem Almette z Wiśnią i Żurawiną. Cały tort smarujemy po kolei trzema rodzajami serka Almette Fruit.

Wierzch dekorujemy świeżym owocami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (198 głosów, średnia: 4,44 z 5)
zapisuję głos...