Tom Yum Kung czyli Ostro-kwaśna zupa z krewetkami

ostro-kwaśna-zupa-z-krewetkami

Składniki na danie Ostro-kwaśna zupa z krewetkami:

  •             12 średnich krewetek, oprawionych
  •             10 grzybów
  •             1 łodyga trawy cytrynowej (lekko zgnieciona i pocięta na ok. 5 cm kawałki)
  •             3 listki limonki
  •             1 łyżeczka soli
  •             2 łyżki sosu rybnego
  •             3 łyżki soku z limonki
  •             6 ostrych papryczek (lekko zmiażdżonych)
  •             ½ filiżanki grubo pociętych liści kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Usuń skorupki krewetek, ale pozostaw ogonki (dla wyglądu). Otwórz nożem grzbiet każdej krewetki i wyciągnij żyły. Umyj grzyby i wysusz je dobrze, a następnie podziel każdy na ćwiartki.
  2. Zagotuj wodę, wrzuć trawę cytrynową, liście limonki i krewetki. Kiedy krewetki zrobią się różowe, dodaj grzyby i sól.
  3. Zagotuj i zdejmij garnek z ognia. Dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki i ostrymi papryczkami. Serwuj zupę gorącą, ozdobioną liśćmi kolendry.

4 przepisy na tajskie naleśniki, które zmienią twoje kulinaria!

4 przepisy na tajskie naleśniki, które zmienią twoje kulinaria!

Wkraczamy w świat wyjątkowych smaków i aromatów – dziś odkryjemy niezwykłe tajniki przyrządzania tajskich naleśników! Zapraszamy Was na kulinarną podróż, gdzie połączymy tradycję, egzotykę i wyjątkowe smaki w jednym magicznym placku. Gotowi na kulinarne doznania, które przeniosą Was na ulice Tajlandii? Zaczynamy!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (202 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  14 sierpnia 2015 12:59

    Tym razem podziękuję.

    Odpowiedz
  2. Gocha  14 sierpnia 2015 13:36

    Ja bym chętnie spróbowała. Ale w moim domu, tylko ja ;/

    Odpowiedz
  3. Agnieszka  14 sierpnia 2015 14:52

    Ciekawe czy smaczna?

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  14 sierpnia 2015 22:27

    Chętnie bym zjadla.

    Odpowiedz
  5. Jaworka  14 sierpnia 2015 23:07

    Niestety nie dla mnie taka zupa

    Odpowiedz
  6. martus2833  15 sierpnia 2015 21:14

    Brzmi smacznie 🙂

    Odpowiedz
  7. Patriszia  17 sierpnia 2015 20:16

    Musi być pyszne 🙂

    Odpowiedz
  8. Anita  22 sierpnia 2015 16:20

    oj nie, krewetki nie dla mnie..

    Odpowiedz
  9. Ewelina  30 sierpnia 2015 17:14

    Wygląda świetnie i zapewne jest przepyszne! 🙂

    Odpowiedz
  10. marcia7  15 sierpnia 2016 19:45

    Tak podać to prawdziwa sztuka

    Odpowiedz
  11. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:17

    Na pewno musi być smaczna. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz
  12. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:17

    Ale nigdy nie jadłam krewetek. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany