Tarta ze szpinakiem i boczkiem

Tarta ze szpinakiem i boczkiem – dla uwydatnienia smaku farszu można dodać cebulę bądź pieczarki, a całość po wierzchu obsypać ekstra porcją sera. Spróbuj!

Tarta ze szpinakiem i boczkiem

Tarta ze szpinakiem i boczkiem

Składniki: 

Ciasto:
– 220 g mąki pełnoziarnistej
– 100 g miękkiego masła
– płaska łyżeczka soli
– 4-6 łyżek zimnej wody
– 1 jajko

Farsz:
– 350 g szpinaku
– 150 g Boczku z komina ZM Pekpol
– 200 ml śmietany 18%
– 2 ząbki czosnku
– 2 duże jajka
– 30-50 g startego parmezanu
– sól i szczypta cukru

Przygotowanie:

Ciasto: wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, ciasto zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Ciasto następnie rozprowadzić i wyłożyć do formy, lekko podnieść brzegi i nakłuć powierzchnię widelcem. Nagrzać piekarnik.
Farsz: Boczek pokroić w plastry i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz rozmrożony szpinak. Poddusić na wolnym ogniu mieszając. Całość zalać śmietanką i dusić chwilę na wolnym ogniu. Dodać parmezan i gotować przez 3 minuty. Doprawić solą, szczyptą cukru i pieprzem do smaku. Odstawić do przestygnięcia. W oddzielnym naczyniu roztrzepać jajka i dodać do przestudzonego farszu chwilę przed wylaniem na spód z ciasta. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 10 minut, następnie przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Wskazówka: Dla uwydatnienia smaku farszu można dodać cebulę bądź pieczarki, a całość po wierzchu obsypać dodatkową porcją sera.      

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (165 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...