Tarta z jabłkami w stylu fit!

Tarta z jabłkami

Słodkie i nietuczące? Delikatne i chrupiące zarazem? Pełne wartościowych składników? Takie ciasto może upiec każdy! Oto przepis na tartę z jabłkami, która spełnia powyższe wymagania

Poziom trudności dania – tarta z jabłkami – średni

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki razowej typ 2000
  • 2 żółtka
  • 50 g otrąb owsianych
  • 100 ml oleju sezamowego lub orzechowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki zimnej wody
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • Cztery jabłka (odmiana dowolna, najlepiej lekko kwaskowe)
  • 600 g (3 opakowania) serka typu cottage cheese
  • Sok z połówki cytryny
  • 1 jajko
  • Łyżeczka cynamonu
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Garść rodzynek lub żurawiny
  • Paczka chipsów Crispy Natural Chrupiące Plasterki Jabłka

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto kruche zagnieść do pełnego połączenia składników. Wyłożyć nim okrągłą formę do tarty. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 15 minut.
  2. Jabłka obieramy, kroimy w niedużą kostkę lub piórka i wkładamy do miski. Wsypujemy cynamon, gałkę muszkatołową, dodajemy sok z cytryny oraz rodzynki/żurawinę i całość mieszamy. Do nadzienia dołączamy serki wiejskie oraz jajko – drewnianą pałką mieszamy.
  3. Przekładamy przygotowaną masę na upieczone ciasto i zapiekamy przez ok. 15 -20 minut w temp. 170 stopni.
  4. Po wyjęciu z piekarnika, przed podaniem, ciasto posypujemy brązowym cukrem do smaku oraz Crispy Natural Chrupiące Plasterki Jabłka, by uzyskać efekt delikatności i chrupkości zarazem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (213 głosów, średnia: 4,23 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  29 sierpnia 2014 12:26

    Fajny pomysł z tymi suszonymi jabłkami.

    Odpowiedz
  2. as_sa  29 sierpnia 2014 17:47

    Świetne połączenie

    Odpowiedz
  3. bbo  31 sierpnia 2014 14:41

    Czasem mi też taka piękna wychodzi!

    Odpowiedz
  4. Ewelina  21 kwietnia 2015 22:13

    to ja już wolę swój przepis

    Odpowiedz
  5. Agnieszka  8 października 2015 16:39

    Trzeba zrobić

    Odpowiedz
  6. efffciaa  4 marca 2016 21:58

    Zasadniczo ciasta z dodatkiem jabłek są z natury już fit , więc po co się doktoryzować i męczyć z wymyślnym przepisem jak można zwykła szarlotkę upiec ?

    Odpowiedz
  7. AnnStyl  7 lipca 2016 18:32

    Wygląda apetycznie skład też zachęcający. Wykonanie też dość proste, więc do roboty. Zawsze to coś nowego. Szarlotkę każdy zna, a tu mamy troszkę inne wydanie ciasta z jabłuszkami.

    Odpowiedz
  8. Aneta  6 grudnia 2016 12:05

    Ależ pięknie wygląda! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany