Przepis na: Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym

fot.Tarsmak

Składniki na ciasto: 300 g mąki, 150 g masła, 2 żółtka, 100 ml wody, sól do smaku.

Pozostałe składniki do dania – Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym: 1 średnia cebula, 1 łyżka masła, 250 g podgrzybków mrożonych lub świeżych, 250 g kurek mrożonych lub świeżych, 6 średnich pieczarek, 100 ml słodkiej śmietanki, 1 łyżeczka mąki, sos pieczarkowy Tarsmak, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 min, w temp. 200°C. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki
i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, zagotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku. Całość zagotować i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę upiec w piekarniku w temp. 180°C, aż ładnie się zrumieni. Podawać z sosem pieczarkowym Tarsmak.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (201 głosów, średnia: 4,27 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  29 października 2014 10:17

    Wygląda pysznie . Trzeba sobie zapisać przepis.

    Odpowiedz
  2. bbo  29 października 2014 10:51

    Pycha! Szkoda tylko, że mój syn nie może się przekonać do grzybów.

    Odpowiedz
  3. martucha180  29 października 2014 15:42

    Nie za dużo tych grzybów? Pieczarki i sos grzybowy?

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  13 kwietnia 2015 11:40

    Mega apetycznie wygląda. Bardzo fajny i przede wszystkim prosty przepis, idealny na obiad.

    Odpowiedz
    • xtina120  19 lutego 2016 23:45

      Wyglad mnie zachwyca, ale coś czuję, że w moim wykonaniu już nie wyglądałaby tak super. Ale cóż spróbować trzeba, tym bardziej że przepis faktycznie jest prosty 😉

      Odpowiedz
  5. Aneta  3 czerwca 2015 12:33

    Wygląda pysznie 🙂

    Odpowiedz
  6. xtina120  18 października 2015 15:29

    ooo coś dla mnie;) muszę kiedyś spróbować;)

    Odpowiedz
  7. Agnieszka  22 października 2015 20:07

    Mega super przepis!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany