Przepis na: Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym
Składniki na ciasto: 300 g mąki, 150 g masła, 2 żółtka, 100 ml wody, sól do smaku.
Pozostałe składniki do dania – Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym: 1 średnia cebula, 1 łyżka masła, 250 g podgrzybków mrożonych lub świeżych, 250 g kurek mrożonych lub świeżych, 6 średnich pieczarek, 100 ml słodkiej śmietanki, 1 łyżeczka mąki, sos pieczarkowy Tarsmak, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 min, w temp. 200°C. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki
i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, zagotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku. Całość zagotować i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę upiec w piekarniku w temp. 180°C, aż ładnie się zrumieni. Podawać z sosem pieczarkowym Tarsmak.
Wygląda pysznie . Trzeba sobie zapisać przepis.
Pycha! Szkoda tylko, że mój syn nie może się przekonać do grzybów.
Nie za dużo tych grzybów? Pieczarki i sos grzybowy?
Mega apetycznie wygląda. Bardzo fajny i przede wszystkim prosty przepis, idealny na obiad.
Wyglad mnie zachwyca, ale coś czuję, że w moim wykonaniu już nie wyglądałaby tak super. Ale cóż spróbować trzeba, tym bardziej że przepis faktycznie jest prosty 😉
Wygląda pysznie 🙂
ooo coś dla mnie;) muszę kiedyś spróbować;)
Mega super przepis!