Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

6781037 - tagliatelle with mushroom, cream sauce, truffle and basil leaf

 Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym

Składniki:

– śmietana 18%  „Piątnica”                            250g

– Masło Ekstra „Piątnica”                               2 łyżki

– makaron tagliatelle                                      250g

– świeże borowiki                                           500g

– cebula                                                            1 średnia szt.

– mąka pszenna                                               1 łyżeczka

– sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy              do smaku

– sos sojowy                                                     1 łyżeczka

– świeży rozmaryn                                           1 gałązka

 

Wykonanie:

Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić i pokroić w cienkie plasterki.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.

Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (306 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...