Penne z szynką w sosie śmietanowym

Fot.-Międzybrodzki-Makaron-Penne

Rurki penne to jedne z najbardziej lubianych makaronów zarówno w Polsce jak i na świecie. Można przygotowywać je na sto sposobów. My zdradzamy Wam jak penne może sprawdzić się w sytuacji gdy nie mamy zbyt wiele czasu, a musimy przygotować pyszny obiad.

 Składniki na danie – Penne z szynką w sosie śmietanowym:

  • Międzybrodzki Makaron Penne – 250g
  • Szynka drobiowa – ok 60g
  • Żółty ser – ok 20g
  • Śmietana 18% – 150g
  • Świeża pietruszka – pęczek
  • Cebula – 1szt.
  • Sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności gotujemy Międzybrodzki Makaron Penne wedle zaleceń na opakowaniu, a następnie hartujemy go zimną wodą.
  2. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy przez chwilę na wolnym ogniu. W momencie gdy szynka i cebula będą zarumienione dodajemy śmietankę i doprawiamy według uznania.
  3. Następnie na patelnie dokładamy makaron i smażymy na wolnym ogniu ok 2 minut.
  4. Całość mieszamy, posypujemy pietruszką i startym wcześniej serem.

Zobacz także inny przepis na penne

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (204 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...