Szaszłyki z kurczaka w salsie z suszonego mango i chilli

bakalland_szaszlyki-z-kurczaka-w-salsie-z-suszonego-mango-i-chilli_2Składniki na danie: Szaszłyki z kurczaka w salsie z suszonego mango i chilli

  • 1 duży filet z piersi kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 140 g Mango Bakalland
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • Garść świeżej kolendry
  • Sól i pieprz do smaku
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 owoc granatu
  • Patyczki do szaszłyków

Sposób wykonania

Kurczaka myjemy i kroimy w cienkie plastry. Następnie przygotowujemy marynatę. Do osobnego naczynia przekładamy suszone mango, posiekaną papryczkę i czosnek do składników dodajemy pół szklanki wody. Odstawiamy na ok. 15 – 20 minut. Na patelni smażymy drobno posiekaną cebulkę i dodajemy pozostałe składniki. Smażymy do momentu, aż składniki zredukują się i powstanie z nich płynna masa. Do gotowej, wystudzonej marynaty dodajemy paski kurczaka i posiekaną kolendrę, wszystko skrapiamy sokiem z połowy limonki i odstawiamy na 40 minut. Tak przygotowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, tworząc harmonijkę. Gotowe szaszłyki grillujemy na patelni, aż mięso zacznie się rumienić. Szaszłyki możemy dodatkowo skropić sokiem z pozostałej limonki i podajemy z jogurtem i owocami granatu.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (310 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...