Przepis na syrop z cebuli – 3 najbardziej skuteczne mikstury

Spis treści:

Domowy syrop na kaszel to jeden z najczęstszych medykamentów przygotowywanych w domu. Prawie każdy pamięta z dzieciństwa syrop z cebuli i jego zapach, który robiony był przez mamę lub babcię. Mimo, że jego woń i smak nie są najprzyjemniejsze, to ta domowa mikstura jest bardzo skuteczna w walce z przeziębieniem. Przyda się szczególnie w sezonie przejściowym, np. gdy lato przechodzi w jesień. Naturalne lekarstwo wzmacnia odporność, działa antybakteryjnie i łagodzi kaszel oraz katar. Jakie jeszcze właściwości ma syrop z cebuli? Jak go zrobić? Co dodać, by wzmocnić jego lecznicze działanie? Podpowiadamy!

Syrop z cebuli – naturalne i skuteczne lekarstwo

Zobacz także: Naturalne sposoby na odporność

Syrop z cebuli – domowy sposób na przeziębienie i odporność

Cebula, podstawowy składnik domowego syropu, ma bardzo szerokie spektrum zastosowania nie tylko w kuchni, ale też medycynie ludowej. Bogata jest w kwas foliowy, witaminy C, A, B, PP i minerały, w tym żelazo, cynk, siarkę, selen, fosfor i magnez. Zawarte w niej olejki eteryczne, związki chemiczne oraz odżywcze, mają działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne, wykrztuśne.

Syrop z cebuli ma moc przeciwzapalną i ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, zalegającej w gardle oraz oskrzelach. Pomaga walczyć z oznakami przeziębienia, silnym kaszlem, bólem gardła, gorączką, a także zmniejszoną odpornością, szczególnie w okresie przełomów pór roku. Aby wzmocnić jego lecznicze działanie można go wzbogacić sokiem z cytryny, ziołami lub czosnkiem.

Przepisy na syrop z cebuli – 3 skuteczne mikstury

Syrop z cebuli – naturalne i skuteczne lekarstwo

pixabay.com

1. Syrop z cebuli i cukru

Składniki: 3 cebule, cukier

Przygotowanie: Obierz 2/3 cebule, drobno posiekaj i zasyp obficie cukrem. Możesz też zalać je miodem, jeśli osoba dla której przygotowujesz miksturę nie ma uczulenia. Całość odstaw pod przykryciem na ok. 5 godzin, aż cebula puści sok.

Dawkowanie: 3 razy dziennie po łyżeczce. Nie podawać po godzinie 17. Najlepiej przygotować niewielką ilość syropu, tak aby zużyć go maksymalnie w ciągu kilku dni. 

2. Syrop z cebuli, miodu i cytryny

Składniki: 2 duże cebule, miód, sok z cytryny

Sposób przygotowania: Należy oczyścić, obrać cebule, a następnie pokroić w plastry grubości  ok. 5 mm. Następnie umieścić cebule w słoiczku i każdy plaster posmarować odrobiną miodu, dodając po 1 łyżeczce soku z cytryny. Zaleca się zamknięcie słoika i odstawienie go w ciepłe miejsce, aby mógł puścić sok.

Dawkowanie: Najlepiej przygotować taką ilość syropu, by zużyć go w ciągu kilku dni. Ważne, żeby syrop stosować najpóźniej do godziny 17, gdyż posiada działanie wykrztuśne. Nie stosować więcej niż 1 łyżeczkę co 3/4 godziny.

3. Syrop z cebuli, miodu i czosnku

Składniki: 2 duże cebule, miód/cukier, ząbek czosnku

Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w talarki, układać naprzemiennie z miodem/cukrem w słoiku. Dociskać każdą warstwę. Aby wzmocnić działanie mikstury, dodać do niej ząbek czosnku. Słoik zakręcić i odstawić, aż cebula puści sok i powstanie syrop.

Dawkowanie: Podawać 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce. Syrop można przechowywać max. 2 tygodnie w chłodnym miejscu.

Lubicie syrop z cebuli czy korzystacie z innych, domowych sposobów na przeziębienie lub wzmocnienie odporności?

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (254 głosów, średnia: 4,43 z 5)
zapisuję głos...