Sycylijska caponata

caponata-sycylijska

Caponata – danie pochodzące oryginalnie z Sycylii to duszone warzywa. Jednym z jej składników powinny być bakłażany. Doprawiamy na słodko – kwaśno. Można jeść jako przystawkę do dań – a także na zimno.

Składniki na danie: Sycylijska caponata

  • 6 średnich bakłażanów
  • 6 papryk
  • drylowane zielone oliwki
  • 1 seler naciowy
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1 duża cebula
  • 6 obranych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżeczki imbiru
  • ocet z białego wina
  • sól
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Wrzucamy do garnka pokrojone na kostkę warzywa, kapary, drobno pokrojoną cebulę, sól, oliwę, oliwki i cukier. Przykrywamy garnek i gotujemy na dużym ogniu. Po jakimś czasie dodajemy ocet i odparowujemy go (ciągle gotując na dużym ogniu). Gotowe!

Przepis przygotowany przez Marco Ghia – szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (292 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...