Świętuj Boże Narodzenie z żurawiną amerykańską – cranberries !

Doskonały dodatek do świątecznych potraw to żurawina amerykańska – wzbogaci smak serwowanych dań i nada potrawom wyjątkowego charakteru. Zobacz przepisy!

Ciasteczka nadziewaneGrudzień, to czas kiedy rozpoczynają się intensywne przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia, które oprócz generalnych porządków, nierozerwalnie wiążą się z pieczeniem oraz gotowaniem. Doskonałym dodatkiem do świątecznych potraw będzie żurawina amerykańska, która wzbogaci smak serwowanych dań, a jej piękny, głęboki, czerwony kolor nada potrawom wyjątkowego charakteru. Żurawina amerykańska dzięki swoim walorom smakowym znakomicie sprawdzi się jako dodatek do pieczenia świątecznych ciast. Wzbogaci zarówno ich smak, jak również nada wypiekom świąteczny wygląd.

Ciasteczka nadziewane

Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości. Nadziewane ciasteczka z żurawiną amerykańską będą doskonałą ozdobą oraz przepysznym deserem.  Trzeba tylko uważać, żeby nie zostały zjedzone za wcześnie.

Składniki na ok. 55 sztuk

Na kruche ciasto:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (wanilia burbońska)
  • 200 g masła

Na nadzienie i dekorację:

  • 70 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru (przesianego)
  • 1 łyżeczka wiśniówki (lub soku wiśniowego)
  • 150 g kuwertury z pełnego mleka

Przygotowanie

Wymieszać w misce mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dodać masło w kawałkach. Całość szybko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 2–3 mm na blacie lekko posypanym mąką. Wyciąć okrągłe ciasteczka (o średnicy 4–5 cm). Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 10–12 minut. Ciasteczka przełożyć na kratkę pod gorące naczynia do ostygnięcia. Bardzo drobno posiekać 40 g cranberries. Masło wymieszać z cukrem pudrem i wiśniówką. Dodać cranberries i wymieszać. Kremem z masła połączyć po dwa ciasteczka. Odstawić na godzinę do ostygnięcia. Kuwerturę drobno posiekać, włożyć do miski i rozpuścić w naczyniu w gorącej kąpieli wodnej. Ciasteczka udekorować kuwerturą i pozostałymi cranberries.

Czas przygotowania: ok. 90 minut + czas chłodzenia

 Paczki huzarskie z zyrawina

Pączki huzarskie z cranberries

Wszyscy wielbiciele świątecznych słodkości oraz domowych wypieków będą oczarowani smakiem pączków huzarskich z samodzielnie przyrządzoną galaretką z żurawiny amerykańskiej. Owszem, nie jest to najprostszy przepis, ale efekt końcowy jest spektakularny.

Składniki na ok. 24 sztuki

Na ciasto:

  • 50 g kalifornijskich orzechów włoskich
  • 170 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta ziela angielskiego (mielonego)
  • 100 g masła
  • 1 żółtko (rozmiar– M)

Ponadto:

  • 100 g galaretki z cranberries (żurawin amerykańskich)
  • 30 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Orzechy drobno zmielić. W misce wymieszać mąkę z cukrem, cukrem wanilinowym, zielem angielskim i orzechami. Dodać kawałki masła i żółtko. Całość posiekać nożem, aby połączyć wilgotne i suche składniki. Następnie całość szybko zagnieść na gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce ciasta zrobić wgłębienie trzonkiem drewnianej łyżki. Blachę na godzinę wstawić do lodówki. Rozgrzać galaretkę i nałożyć odrobinę do każdego wgłębienia. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni (piekarnik gazowy: poziom 3–4, termoobieg: 180 stopni) przez ok. 12–15 minut. Cranberries posiekać i wymieszać z resztą galaretki. Galaretkę jeszcze raz zagotować i napełnić nią wgłębienia. Pączki posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania: ok. 90 minut + czas chłodzenia

Galaretka z cranberries (z alkoholem)

  • 100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
  • 300 g cukru żelującego
  • 300 ml soku z cranberries (żurawin amerykańskich)
  • 100 ml czerwonego wina (w wersji bezalkoholowej – soku z winogron)
  • 1 mała laska cynamonu
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie:

Cranberries drobno posiekać i wymieszać w garnku z cukrem żelującym. Dodać sok żurawinowy, czerwone wino, cynamon i laskę wanilii, wymieszać. Zostawić pod przykryciem na 1–2 godziny, aby składniki przeszły smakiem. Całość doprowadzić do wrzenia. Stale mieszając intensywnie gotować przez 4 minuty. Zakręcane słoiki napełnić po brzegi galaretką i zamknąć. Słoiki postawić na kilka minut do góry dnem.

Uczta smakosza z zyrawina

Uczta smakosza z cranberries

Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tradycyjnych pierników. Tym razem ich korzenny smak został przełamany słodko-cierpką żurawiną amerykańską. Pierniczki będą zarówno miłym prezentem jak i wyjątkową ozdobą świątecznego drzewka.

Składniki na ok. 25 kawałków

Na ciasto:

  • 250 g płynnego miodu
  • 125 g cukru
  • 100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
  • 50 g kalifornijskich orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka węglanu potasu
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 300 g mąki

Ponadto:

  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml wody
  • 30 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

Przygotowanie:

Miód i cukier rozgrzać w garnku. Mieszać, aż rozpuści się cukier. Lekko ostudzić. Cranberries i orzechy (zostawić trochę na przybranie) drobno posiekać. Węglan potasu rozpuścić w wodzie. Wymieszać przyprawę do pierników i mąkę. Do miodu dodać: połowę ilości mąki, cranberries, orzechy i rozpuszczony węglan potasu. Wymieszać. Masę z resztą mąki ugnieść na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem wyciąć prostokąty (ok. 5 x 6 cm). Blachę odstawić na ok. 1 godzinę do ostudzenia. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 20–25 minut. Cukier puder lekko zagotować z wodą do uzyskania konsystencji syropu. Cienką warstwą syropu posmarować gorące ciasto. Przybrać cranberries i pozostałymi orzechami. Następnie pokroić zgodnie z zaznaczonymi prostokątnymi kształtami.

Czas przygotowania: ok. 1 godziny + czas chłodzenia

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (308 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...