Świąteczny piernik ze śliwkami kalifornijskimi i orzechami

Przepis na ten świąteczny piernik ze śliwkami kalifornijskimi i orzechami to ciasto godne Świąt Bożego Narodzenia. Upiecz przynajmniej raz ten przepyszny piernik.

Świąteczny piernik ze śliwkami kalifornijskimi i orzechami

Świąteczny piernik ze śliwkami kalifornijskimi i orzechami

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki tortowej
  • 250 g masła
  • 250 ml mleka
  • 100 g śliwek kalifornijskich
  • 60 g prażonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • skórka otarta z jednej pomarańczy – do dekoracji
  • 8 śliwek kalifornijskich do dekoracji

Polewa z gorzkiej czekolady:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml rumu
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie:

Piernik:

W rondelku roztopić masło, dodać mleko, miód, cukier, przyprawy, kakao, pozostawić do przestudzenia. Do zimnej masy dodać jajka, chwilę miksować, dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, wyrobić ciasto o jednolitej konsystencji. Do wyrobionego ciasta dodać uprażone orzechy włoskie i drobno pokrojone suszone śliwki z Kalifornii, całość ręcznie, dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do wyłożonej papierem długiej blachy keksówki. Piec 70-80 minut w 170 stopniach wersja góra – dół. Po upływie czasu sprawdzić patyczkiem szaszłykowym czy ciasto jest wypieczone. Jeśli po wyjęciu z ciasta, patyczek będzie suchy, pieczenie można zakończyć, jeśli wilgotny piec dodatkowe 5 – 10 minut. Ciasto wyjąć, odstawić do przestudzenia.

 

Polewa:

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, dodać rum. Mieszać do połączenia składników. Ciepłą czekoladą polać wystudzone ciasto, udekorować całymi śliwkami kalifornijskimi i skórką z pomarańczy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (341 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...