Świąteczna galaretka drobiowa z jajkiem

Receptura na Świąteczna galaretka drobiowa z jajkiem autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr

Swiateczna galaretka

czas przygotowania: 90 minut
ilość porcji: 7-9

Składniki:

1 filet z kurczaka
10 jaj
1 Bulionetka Domowa warzywna Knorr
8 łyżeczek żelatyny
100 g marchewki z groszkiem
natka pietruszki do dekoracji
ok. 1 litr wody

Przygotowanie:

1. Filet z kurczaka piecz w folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut, a następnie pokrój go na kawałki, najlepiej w drobną kostkę. Ugotuj jaja na twardo, obierz i przekrój na połowy.

2. Zagotuj wodę i rozpuść w niej bulionetkę. Po chwili zdejmij z ognia i dodaj żelatynę do bulionu.

3. Przygotuj plastikowe kubeczki, w którym przyrządzisz galaretkę. Dodaj na dno po dwie łyżki bulionu z żelatyną i pozostaw do stężenia. Następnie włóż po połówce jajka żółtkiem do dołu.

4. Obłóż jaja warzywami i kawałkami kurczaka oraz dolej resztę bulionu z żelatyną. Wstaw do lodówki

5. Stężone tymbaliki wyłóż na półmisek i udekoruj natką.

Rada: Innym oryginalnym sposobem na podanie wielkanocnych jaj będzie ich ugotowanie na wodzie z octem i położenie na tostach z wędzoną rybą. Prosto, ale efektownie.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (162 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...