Śródziemnomorskie kieszonki z wołowiny

Śródziemnomorskie kieszonki z wołowiny

Śródziemnomorskie kieszonki z wołowiny to przepis Rezy Mahammada programu  „Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy” nadawanego na kanale Polsat Food Network.

Składniki na danie: Śródziemnomorskie kieszonki z wołowiny

  • 4x200g polędwicy wołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • 10 pokrojonych, suszonych pomidorów
  • 50g sera feta
  • pesto z bazylii
  • 400g ciasta fransuskiego
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Ułóż polędwiczki na płaskiej powierzchni i przy użyciu ostrego noża natnij je wzdłuż tak, by powstała kieszonka.
  3. Zmiksuj pomidory z fetą, podziel na 4 porcje i wsadź do kieszonek.
  4. Natrzyj mięso oliwą, solą i pieprzem, podsmaż z każdej strony.
  5. Ułóż ciasto francuskie na chłodnej powierzchni.
  6. Podziel na 4 równe porcje.
  7. Rozwałkuj każdy kawałek tak, by zmieściło się do niego mięso.
  8. Rozsmaruj pesto na powierzchni ciasta tak, by przy każdej krawędzi zostało po 1 cm.
  9. Ułóż mięso na cieście i porządnie zawiń.
  10. Rozbełtaj na spodeczku jajko i przy użyciu pędzelka nasmaruj ciasto. Na górze każdego kawałka zrób 2 małe nacięcia, by para miała którędy uciekać.
  11. Ułóż ciasto na blasze do pieczenia tak, by łączenie ciasta było na dole a nacięcia na górze. Piecz przez 30 – 35 minut, aż ciasto się zarumieni.

Podawaj na talerzu z wybraną przez ciebie sałatką.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (269 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...