Sposoby na odkwaszenie organizmu

Najczęstszymi objawami zakłóconej równowagi kwasowo-zasadowej są złe samopoczucie, zmniejszona wydolność organizmu, rozdrażnienie oraz ciągłe zmęczenie. Masz z tym problem? Sprawdź więc, jak odkwasić organizm i to bez konieczności stosowania drakońskiej diety.

miastokobiet-eu-sposoby-na-odkwaszenie-oragnizmu-rewitalizowana-woda

Problem ze zbytnim zakwaszeniem organizmu pojawia się najczęściej na skutek spożywania zbyt dużych ilości kwasotwórczych produktów. Szkodzić nam mogą tłuszcze, mięso, czarna herbata, alkohol, nikotyna oraz oczywiście węglowodany, zawarte m.in. w mące, cukrach, makaronach czy jasnym ryżu.

Grunt to równowaga!

Spożywane produkty można podzielić na wysoko, średnio i słabo zasadotwórcze oraz te o silnych właściwościach alkalizujących, czyli odkwaszających. Pierwsza grupa wykazuje pH na poziomie 9,0 – 7,0, a druga – poniżej 7,0.

Produkty alkaliczne, które należy spożywać, gdy chcemy odkwasić organizm, to przede wszystkim jogurty naturalne i oleje roślinne, a także śmietana czy świeże masło. Produkty o pH do 7,0 to z kolei warzywa kapustne, zielona herbata, maślanka i owoce pestkowe, typu wiśnie, czereśnie i śliwki. Produkty średnio zasadotwórcze, czyli takie, których pH waha się na poziomie 8,0 – 7,1 to np. banan, mandarynka, cytryna, a także marchew, pomidor czy gotowany szpinak. Wysoko zasadotwórcze są natomiast owoce typu kiwi, arbuz i ananas, a z warzyw – bakłażan, dynia, cukinia i sałata liściasta. Co ciekawe, to także świeże soki owocowe i warzywne bez cukru.

Pamiętajmy, że nasz organizm potrzebuje zarówno produktów kwasowych, jak i zasadowych. Możemy spożywać herbatę z cytryną, która działa zasadowo, dodając do niej słodki cukier, który zakwasza organizm. Jak w każdym przypadku, i w tym chodzi o zachowanie równowagi pomiędzy produktami kwasowymi i zasadowymi. To brak balansu pomiędzy nimi powoduje problemy.

Jak odkwasić organizm?

Podstawą odkwaszania powinno być systematyczne nawadnianie organizmu: – Dorosła osoba powinna wypijać około 2,5 litra zdrowej, rewitalizowanej wody dziennie. Rano najlepiej spożyć szklankę wody z dodatkiem cytryny i miodu, których połączenie przyspiesza przemianę materii oraz proces przywracania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Dodatkowo ważne są posiłki spożywane w regularnych odstępach czasu. Warto jeść mniejsze porcje, za to pięć razy dziennie – mówi Violetta Grzesiak-Stołanowska, diagnostka z Miasta Kobiet.

Produkty zasadotwórcze powinny stanowić 80 % dziennego jadłospisu. Przygotowując posiłki, wykorzystuj oliwę z oliwek, olej lniany lub z pestek dyni – oleje roślinne to świetny składnik alkaiczny. Gdy robisz sałatkę, niech znajdzie się w niej pietruszka, marchewka lub kiełki – dzięki nim dostarczysz zakwaszonemu organizmowi cenne minerały i witaminy.

Wiedza o tym, które ze spożywanych na co dzień produktów działają kwaso-, a które zasadotwórczo jest podstawą, jeżeli chcemy dbać o własną kondycję i samopoczucie. Znając te informacje, jesteśmy w stanie odkwasić organizm, bez drakońskich diet. Wystarczy bowiem regularność w spożywaniu posiłków, uzupełnienie diety o żywą wodę rewitalizowaną oraz balans pomiędzy produktami, które działają alkalicznie oraz zasadotwórczo. Gdy dodamy jeszcze aktywność fizyczną i odpowiednią ilość snu, poczujemy się zupełnie inaczej. Sprawdźcie sami!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (122 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...